On van les donacions de sang d’aquests dies?

donant de sang

Les mesures de les autoritats sanitàries per a fer front a l’expansió del coronavirus COVID-19 han provocat un descens de les donacions de sang. El tancament d’espais públics i privats, escoles i universitats on s’havien de celebrar campanyes de donació, juntament amb la limitació de moviments de la ciutadania, que només pot sortir al carrer per a qüestions indispensables, ha fet que la donació de sang s’hagi vist afectada.

Tanmateix, la donació s’inclou entre les accions imprescindibles que podeu fer durant aquests dies. Els espais de donació dels hospitals de referència a Catalunya segueixen oberts durant tota la setmana, i el Banc de Sang organitza també col·lectes el més properes possible als ciutadans perquè hi vagin a donar.

Ets imprescindible! Aquest és el missatge que des del Bang de Sang us enviem a les persones que doneu sang. Cada dia calen 1.000 donacions de sang per garantir els tractaments dels pacients, i aquests dies la necessitat continua.

Com que la sang caduca, cal que les donacions siguin constants. Les plaquetes, per exemple, tenen una durada de cinc dies i són imprescindibles en molts tractaments de càncer.

La vostra sang ha arribat a qui en necessita

A tall d’exemple, volem mostrar-vos on han anat les bosses de sang dels donants durant els darrers dies.

En els darrers set dies hem enviat un total de 4.648 bosses de glòbuls vermells, 745 de plaquetes i 562 de plasma als hospitals catalans.

Els glòbuls vermells han ajudat a pacients amb hemorràgies en un accident o una intervenció, o a tractar persones que tenen malalties cròniques de la sang, com l’anèmia.

Les plaquetes han estat essencials per tractar malalts de càncer que estan rebent quimioteràpia i no fabriquen prou plaquetes per tirar endavant.

El plasma ha ajudat a grans cremats per millorar la seva hidratació, o a persones amb malalties cròniques de la coagulació de la sang que necessiten les proteïnes del plasma cada dia de la seva vida.

Entre tots els tractaments que hem pogut amb les donacions la setmana passada també hi ha els que han rebut els infants. Només en els darrers set dies hem enviat a l’Hospital Sant Joan de Déu 43 bosses de glòbuls vermells per a tractaments pediàtrics, 25 de plaquetes i 6 de plasma.

Per tot això els donants sou imprescindibles aquests dies i cada dia de l’any.

Ha estat una setmana amb molts canvis d’espais en què us hem demanat un esforç extra per venir, us hem dit que anéssiu a un lloc alternatiu al programat inicialment, us hem informat que calia fer una cua amb un metre de separació amb la resta de donants, o us hem agraït la paciència per esperar més temps de l’habitual perquè el ritme de donació, amb les mesures de seguretat incorporades, ha estat més lent. Així és i serà en els propers dies, i per tant només podem dir-vos gràcies.

Us esperem als espais de donació. Dona sang com a acció imprescindible i segueix, com tots, amb el #joemquedoacasa.