El Banc de Llet ha repartit llet donada a més de 4.300 nadons prematurs en deu anys

gràfic deu anys Banc de Llet
  • El Banc de Llet celebra els seus el seu 10è aniversari agraïnt a més de 5000  mares el seu esforç
  • Durant aquests anys s’han recollit gairebé 10.000 ‘tetrabriks’ de llet

El Banc de Llet Materna arriba al seu 10è aniversari amb un equilibri estable entre les mares donants, la llet aconseguida i les necessitats dels nadons prematurs extrems que neixen a Catalunya, una xifra que es manté sense variacions importants de fa anys.

gràfic deu anys Banc de Llet

En deu anys de funcionament, més de 5000 mares s’han fet donants de llet materna i han donat llet que ha servit per subministrar gairebé 10.000 ‘tetrabriks’ de llet, és a dir, gairebé 10.000 litres. Aquesta llet ha servit per a cobrir les necessitats de més de 4.300 nadons prematurs extrems. Aquests són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut amb un pes per sota de l’1,5 kg a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa. Aquests prematurs representen una mica més del 10% del total de nadons nascuts abans d’hora.

Per a celebrar-ho, el Banc de Llet ha iniciat una campanya a les xarxes amb l’etiqueta #soundeu dirigida a totes les mares que han fet possible aquests deu anys i, especialment, a les noves donants d’aquest 2020. Aquest ha estat un dels períodes més difícils de la història del Banc de Llet a causa de la pandèmia que va obligar a suspendre la recollida de llet durant 3 mesos. Però tot i això, la reacció de les mares ha estat unànime i el Banc ha pogut recuperar les reserves mínimes a finals d’any.

 

La incorporació de totes les grans maternitats: objectiu assolit el 2017

El Banc de Llet va néixer donant servei a pocs hospitals. I progressivament ha anat creixent fins arribar a incorporar totes les maternitats dels grans hospitals públics catalans, ara fa tres anys. Enguany, el Banc també dona servei a dos hospitals petits que són la Clínica Corachán i l’HSJD de Manresa.

Entre els objectius de futur del Banc hi ha el de poder augmentar la donació un 20% i per tant, són necessàries més donants i més donació. D’altra banda, s’està treballant en la creació de productes més específics per a cada etapa dels nadons prematurs, com el calostre, la llet de transició, etc.

La primera donant i el primer nadó prematur receptor

Amb motiu del 10è aniversari, el Banc de Llet ha volgut retre homenatge a la primera donant i al primer nadó prematur que va rebre llet, explicant-ne les seves històries.

Primera donant Agnès

L’Agnès va ser la primera donant, ara fa deu anys, quan va tenir en Tomàs……

 

 

 

 

Estela Romeu, primera receptoraL’Estela va ser la primera mare receptora de llet materna. El seu embaràs es va complicar molt, ruptura de la bossa, preclàmpsia i una hemorràgia que se l’enduia. I el Pau tampoc ho va tenir fàcil….