Els petits receptors

Nens receptors trasplantament

Cada dia, 50 nens i nenes necessiten sang a Catalunya. La majoria dels nens i nenes que en necessiten és per processos de càncer. En alguns casos, la causa en són altres malalties minoritàries com ara la del Bernat, un nen de 4 anys que necessita sang cada dues o tres setmanes perquè els seus glòbuls vermells es destrueixen molt ràpidament.

Trasplantats hepàtics infantils
Laura i Toni, pares d’una nena trasplantada

A vegades, fins i tot abans de nàixer, poden ser necessàries transfusions de sang en el cas dels nadons. Són les transfusions intrauterines que es fan quan hi ha una malaltia que destrueix els glòbuls vermells del fetus.

Un altre grup de nens i nenes que en algun moment han necessitat sang són els que han rebut un trasplantament de fetge. Les famílies amb fills trasplantats hepàtics s’agrupen en una associació Aninath, que és una gran família. Famílies com la de la Mireia i l’Avelino (a la imatge de dalt) o  Laura i Toni saben que passar per un trasplantament i viure amb ell té un component emocional, psicològic, i educatiu difícil d’explicar a qui no ho ha viscut.

La Mireia i l’Avelino són pares de dos fills, la Noa i l’Aleix, dos nens de 5 i 3 anys trasplantats de fetge perquè tots dos pateixen una malaltia degenerativa que és molt rara. Només ells saben com ha viscut la família aquests primers anys de vida dels seus fills. Són bons amics amb la Laura i el Toni perquè ells també tenen una nena trasplantada de fetge quan només tenia un any i mig, la Sara. El primer any de vida el recordaran sempre. La Sara va rebre un trosset de fetge de la seva mare, la Laura, i gràcies a això, ha pogut sortir-se’n, tot i passar moments molt crítics.

Podeu trobar els seus testimonis al blog moltesgracies.net .