La Marató d’enguany se centra en “L’experiència de la donació” per remuntar les reserves de sang al gener

Marató de sang 2018
  • L’experiència de la donació serà l’eix de la Marató de Donació de Sang de Catalunya, que se celebrarà del 12 al 19 de gener
  • Divendres 12 i dissabte 13 es podrà donar sang al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Marató s’allargarà fins al 19 als hospitals
  • Com en les caixes d’experiències per fer regals, el Banc de Sang convida a viure la sensació incomparable que representa donar sang
  • Bon rotllo, alegria, desconnexió, satisfacció…  aquestes són algunes de les sensacions que expressen els donants quan finalitzen la donació
  • A partir de la Marató, els donants podran valorar aquesta experiència amb una enquesta online al mateix espai de donació
  • També rebran un SMS que els informarà quan la seva sang s’hagi utilitzat, seguint la iniciativa de països com Suècia
  • La Marató arriba just després d’unes Festes de Nadal en què les donacions s’han reduït un 25% i en plena epidèmia de grip

“La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones”. Amb aquesta idea el Banc de Sang llença la campanya de donació més gran de l’any, la Marató de Donants de Sang de Catalunya del 2108, que se celebra del 12 al 19 de gener als principals hospitals i el 12 i 13 de gener també al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

En total, s’esperen aconseguir 8.000 donacions de sang que permetin remuntar les reserves després de les Festes de Nadal, un període en què tradicionalment baixen les donacions al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania. La Marató també afavorirà superar la baixada de les donacions a causa de l’epidèmia de grip, que aquest any es preveu que dupliqui el nombre de persones afectades respecte l’any passat. Es calcula que l’epidèmia suposarà una baixada d’un 15% en el nombre de donacions. Una persona no pot donar sang fins a 15 dies després d’haver-se recuperat.

L’experiència de donar sang
Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Catalunya també comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar.

Es tracta d’un desplegable equivalent a una caixa d’experiència. Així, els donants podran regalar l’experiència a altres persones i animar-les a donar. Hi ha diverses experiències vinculades a la donació:

ESCAPADA a donar sang. Una ràpida, agradable i altruista donació de sang per salvar 3 vides
DESCONNECTA 20 minuts. I connecta 3 persones a la vida!
100% BON ROTLLO. Vine a donar sang, i torna a casa amb un somriure
100% SOLIDARITAT. Viu una de experiència 100% altruista
DONACIÓ PER A 3. Salva 3 vides amb un sol gest
BATEIG DE DONACIÓ. Salva vides per primera vegada
DONACIÓ EN GRUP. La màgica experiència de salvar vides junts

El Banc de Sang vol recollir d’aquesta manera les sensacions que expressa la ciutadania durant i després de la donació: satisfacció, alegria, bon rotllo, gratitud, reconeixement i un llarg etcètera.

Per això a partir de la Marató tots els donants podran valorar l’experiència que suposa donar sang i ajudar a millorar-la. I és que als espais de donació hi haurà una pantalla tàctil amb diverses preguntes per donants relacionades amb l’atenció rebuda i la seva experiència.

El Banc de Sang rebrà en temps real les respostes i podrà aplicar millores i donar resposta a qualsevol dubte o suggeriment.

Un SMS tancarà l’experiència

Sms als donants

A partir de la Marató també, tots els donants rebran uns SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient.

Cal tenir en compte que, un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Allà s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Un cop fetes les analítiques corresponents, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura durant un màxim de 42 dies. Quan un hospital demana la sang, aquesta s’envia amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.

El nou servei té com a objectiu millorar l’experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la seva donació.

Web de la Marató: reserva hora i comparteix l’experiència

Totes les persones que vulguin col·laborar amb la Marató de Donants de Sang poden entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible.

web maratodonantsL’actriu Ivana Miño, la imatge del Catalunya Experience, és també qui presenta aquesta web a tota la ciutadania per animar tothom qui vulgui a reservar hora per donar sang i compartir l’experiència amb amics, coneguts i familiars.

Des d’aquest web es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram, correu electrònic o WhatsApp. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

 

Els punts de donació durant la Marató
La Marató té com a espai central la seu del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on per primera vegada es podrà donar sang. Serà els dies 12 i 13 de gener de 10h a 21 h. Aquests dies també i fins al dia 19, la Marató seguirà als principals hospitals: Germans Trias i Pujol de Badalona, Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, Josep Trueta de Girona, Hospital de Bellvitge, Arnau de Vilanova de Lleida, Fundació Althaia de Manresa, Hospital Sant Joan de Reus, Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa i Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, aquella setmana també es faran una cinquantena de col·lectes de donació per tot Catalunya. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

La Federació Catalana de Donants de Sang, la Creu Roja i el Centre de Cultura Contemporània, entre altres institucions, s’han implicat en la Marató i aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.

Informació relacionada:

Per a què es fa servir la sang?
www.bancsang.net/blog/que-servir-sang

Testimonis de persones que han necessitat sang:
www.bancsang.net/blog/blog-recull-agraiments-dels-receptors-sang-posa-cara-destinacio-donacions

6 de cada 10 catalans no han donat mai sang
www.bancsang.net/blog/6-10-catalans-no-han-donat-mai-sang

Per què es necessita sang per a deu dies?
www.bancsang.net/blog/perque-necessita-sang-deu-dies


Fotos sobre donació de sang

flickr.com/bancsang