Els trasplantaments de còrnia remunten, però encara falten donants

dissecció còrnies

L’activitat hospitalària s’ha anat recuperant coincidint amb la baixada d’intensitat de la pandèmia. El ritme de trasplantaments de còrnia  ja s’ha equiparat a les xifres de prepandèmia del 2019, però malgrat això, encara falten còrnies per cobrir les necessitats dels pacients i les donacions no han arribat a recuperar-se.

La donació de còrnies encara nota els efectes de la pandèmia. I cada vegada que apareix una nova onada, la donació se’n ressent. El 2020 el Banc d’Ulls del Banc de Sang i Teixits va registrar una baixada important de donants. En comparació amb el 2019, es van registrar 1107 donants, és a dir, un 30 % menys. Igual que les intervencions hospitalàries que també es van reduir un 25%.

Durant el 2021, l’activitat s’està recuperant però encara es nota una davallada de la donació d’aproximadament el 20% respecte l’any 2019. En canvi, les intervencions hospitalàries ja comencen a reprendre el seu ritme normal i, per tant, encara es necessiten molts més donants per reduir les llistes d’espera als centres hospitalaris.

gràfic trasplantaments cornials

Les còrnies donades, caduquen

Les còrnies donades tenen caducitat i abans d’una setmana han de ser utilitzades. És per això que el Banc d’ulls té una activitat constant i molt dinàmica.

Els trasplantaments de còrnia s’utilitzen per a moltes patologies oculars i han adquirit un grau de precisió impensable fa anys gràcies, en part, a la preparació i manipulació de cada còrnia que en fa l’equip de professionals del Banc d’Ulls.

Fa més de 10 anys que el Banc d’Ulls va començar a realitzar la dissecció de les còrnies rebudes per capes, per a les tècniques quirúrgiques més complexes, les lamel·lars (DSAEK i DMEK). L’objectiu era aprofitar al màxim cada còrnia i servir a les necessitats dels pacients substituint només aquella part de la còrnia(capa) que estigués danyada.

Actualment, quan l’oftalmòleg d’un centre hospitalari es posa en contacte amb el Banc d’Ulls, ho fa per diferents necessitats: queratoconus, distròfies i defeneracions corneals, opacitats cornials, vascularització o inflamació a l’ull.

Trasplantaments cornials 2020

 

 

  • Trasplantament de còrnia:
    • Sencera. Pèrdua de visió i transparència per diferents causes: el queratocon, que fa que la còrnia s’aprimi, es torni punxeguda i generi molt astigmatisme irregular, les úlceres corneals i les malalties endotelials
    • Pretallada (DMEK i DSAEK): són per patologies oftalmològiques més típiques com les distròfies de Fuchs, on hi ha pèrdua de visió progressiva a partir de mitjana edat, o les descompensacions després de cirurgies com les cataractes.
  • Trasplantament de l’escleròtica: l’escleròtica és la part blanca de l’ull que el cobreix quasi per complet tot donant-li la seva forma característica i protegint la seva estructura interna. Serveix per fer reparacions del globus ocular, i també s’utilitza en els casos d’inflamació, d’aprimament o perforacions esclerals o com a recobriment dels tubs de drenatge.
    • Terapia cel·lular: és útil per a casos de deficiències molt severes on les cèl·lules progenitores de l’ull, les stem cell, es veuen greument afectades. S’agafa una petita biòpsia de l’ull sa del pacient, s’aïllen les cèl·lules i s’espandeixen in vitro i després es col·loquen a l’ull afectat.
    • Ús de la membrana amniòtica: una de les seves principals aplicacions és en el camp oftalmològic en malalties molt severes com el síndrome d’ull sec o les úlceres cornials entre d’altres. A més a més de la presentación en parxes, congelats i liofilitzats, el Banc d’Ulls ha aconseguit ha aconseguit que pugui ser usada d’una altra forma molt més senzilla i fàcil d’aplicar per al pacient, sense necessitat d’intervenció quirúrgica: en forma d’extracte en pols, com si fos un c ol·liri