Mig miler de nadons nascuts molt prematurament lluiten per sobreviure cada any

Llet materna, Leche materna

El número de nadons nascuts molt prematurament, abans de les 32 setmanes d’embaràs, s’ha reduït un 12,4%, segons les darreres estadístiques públiques. A Catalunya en són uns 500 l’any. Aquests nadons ‘grans prematurs’ són els que es beneficien de la llet que subministra el Banc de Llet Materna i que donen altruistament més de 600 mares que estan en període de lactància materna.

Virginia donant de llet materna
Virginia donant de llet materna

La Virgínia és una de les mares que ha estat donant del Banc de Llet Materna i com ella, en l’actualitat n’hi ha més de mil. Ella va donar llet quan alletava la seva filla, que només néixer, va haver de ser ingressada a la unitat de nounats de l’Hospital. Aquesta experiència va fer que la Virgínia agafés consciència de la importància d’alimentar amb llet materna aquests nadons. Aquí explica com va convertir-se en donant.

Els nadons grans prematurs pesen entre mig quilo i 1,5 Kg

Els nadons molt prematurs són els que més han de lluitar per sobreviure perquè neixen amb un pes molt baix,  entre 500 grams i 1,5kg , són molt sensibles a les infeccions bacterianes i  la majoria dels seus òrgans vitals estan immadurs.

Evolució prematurs 2015
Evolució prematurs 2015

Aquestes dades, publicades per L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), corresponen al 2015 i revelen que per primer cop, després de disset anys, la taxa de nens prematurs a Catalunya ha baixat (molt poc), però ho ha fet per sota del 7%, i s’ha situat en el 6,9%. D’aquests nadons, un 10% (508 bebés), són els considerats ‘grans prematurs’ ja que van néixer abans de les 32 setmanes i pesen menys d’1,5 kg.

Si bé el naixement de nadons prematurs -se’n consideren els nascuts abans de la setmana 37 de gestació- s’ha doblat en dues dècades, sembla que des de l’any 2015, la tendència s’estabilitza.

 

Donants llet
Donants llet

Més donants de llet materna
Paral·lelament, pel que fa a les donants del Banc de Llet Materna, la xifra creix moderadament de manera anual. El darrer any van ser 621 i es van distribuir un total de 1.116 litres de llet a les maternitats dels hospitals de tot Catalunya. Aquesta llet va servir per a un total de 487 nadons, la majoria d’ells, ‘grans prematurs’.

La natalitat baixa, però poc
La lleugera disminució del nombre de nens prematurs nascuts coincideix amb un descens constant de la natalitat a Catalunya, tot i que de manera moderada. En total,  l’any 2015 van néixer 70.461 nadons. Això representa una reducció de l’1,6% respecte de l’any anterior, i en aquest sentit, es manté una devallada lleu però constant des de l’any 2009.