La donació de cordó umbilical arriba als 25 anys amb el repte dels nous usos terapèutics

  • El Banc de Cordó reb les donacions de 6 comunitats autònomes i d’Andorra sota el paraigües del Programa Concòrdia
  • En 25 anys, 120.000 mares de 58 maternitats han donat sang del cordó umbilical 
  • Som el Banc de cordó d’Europa que  més trasplantaments ha fet
  • 1.972 pacients amb leucèmia o d’altres malalties de medul·la òssia d’arreu del món han pogut rebre un trasplantament 
  • El repte de futur són les noves aplicacions de la sang de cordó més enllà dels trasplantaments

El Banc de Cordó celebra els 25 anys amb un registre de gairebé 2000 trasplantaments fets a tot el món amb sang de cordó umbilical. som líders a Europa en nombre de trasplantaments i pel que fa al món, ens situem dins el rànquing dels deu primers. Des que el 1995 es va fer el primer trasplantament al món, la donació de sang de cordó umbilical ha anat en augment.

I això ha estat gràcies a les mares donants que durant tots aquests anys han donat el cordó umbilical en el moment del part. Al Banc de Cordó han estat 120.000 mares de 6 comunitats autònomes que són les que coordina el Banc de Cordó a través del Programa Concòrdia: Catalunya, les Illes Balears, Aragó, Navarra, Extremadura, Cantàbria, i el Principat d’Andorra, han fet donació de la sang del cordó.

Donació de cordóD’aquestes 120.000 donacions realitzades, 19.922 són unitats que han estat criopreservades al Banc de Cordó  i introduïdes al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Aquest és el registre espanyol que està interconnectat amb la xarxa internacional de registres i, per tant, pot accedir als donants voluntaris i unitats de sang de cordó umbilical disponibles en qualsevol part del món i, a la inversa. Aquest és un percentatge molt alt perquè suposa el 3% de les 700.000 unitats públiques que hi ha al món.

En total, un 10% d’aquests ‘cordons congelats’, 1972, s’han pogut trasplantar. L’ús principal de la sang de cordó umbilical és el trasplantament per a persones que pateixen malalties de la mèdul·la òssia o la sang com pot ser una leucèmia. Aquest és el cas del Jan, que va rebre un trasplantament de cordó d’un donant d’Alemanya. Aquí en podeu conèixer la seva història.

El repte dels nous usos terapèutics

Després de 25 anys, el repte de futur del Banc de Cordó se centra en les noves possibilitats terapèutiques dels components de la sang donada. La finalitat principal és el trasplantament però s’hi han afegit altres usos dels hemocomponents. Per exemple, el plasma i els glòbuls vermells, que poden servir per tractar diferents patologies.

La qualitat de la sang de cordó, clau per a l’èxit del transplantament

S’ha de tenir en compte que, a més, es tracta de cordons amb molta eficàcia ja que el 76% d’aquestes unitats trasplantades és d’alta qualitat.

La qualitat dels cordons congelats és la clau per assegurar que un trasplantament tindrà èxit. Un 76% de les unitats trasplantades al llarg d’aquests 25 anys  han estat d’aquestes característiques. Aquest requisit de qualitat cel·lular és el que determina si les  unitats de sang de cordó donades seran processades i emmagatzemades o, per altra banda, se’n podrà fer  ús per altres aplicacions. Fins i tot pel desenvolupament a través de la recerca.

Actualment, l’Estat espanyol no només és un dels territoris on proporcionalment hi ha més donants, sobretot per via del Programa Concòrdia, sinó que també és qui més se’n beneficia perquè és el país més ‘trasplantador’, amb més de 500 trasplantaments fets fins a dia d’avui.

25 anys sumant maternitats

Posteriorment van aparèixer altres bancs de cordó a tot l’Estat i no va ser fins al 2007 que es va crear el Programa Concòrdia amb l’objectiu d’agrupar els programes de donació de sang de cordó en un únic banc.

Actualment el Banc de Cordó, que pertany al Banc de Sang i Teixits (BST), lidera el Concòrdia i inclou 58 maternitats de sis comunitats autònomes i també Andorra, que va ser l’última en sumar-s’hi, el 2012. De fet, al 2009 es va consolidar com el banc de cordó amb més trasplantaments a Europa.

Tots aquests territoris envien la sang des de les seves maternitats al BST i és aquí on s’analitza, es fan controls de qualitat, es criopreserva a -196 ºC en nitrogen líquid, s’emmagatzema i es distribueix, segons la necessitat.

Perfil de les Donants i nous orígens

Segons l’estudi fet, les donants de sang de cordó tenen una mitjana de 32 anys, han donat a llum en la setmana 39 del seu embaràs i el pes mitjà del seu nadó se situa per sobre dels 3,3kg.

Gràcies a que el programa inclou múltiples territoris, ha permès aconseguir donants de diferents orígens. El 76% de les unitats congelades pertanyen a mares originals de la comunitat europea, però també hi ha ètnies menys representades. I aquest és un objectiu que persegueix el Banc de Cordó perquè cada vegada hi hagi més representació que sigui d’una àmplia varietat d’orígens per poder arribar a tothom en cas de necessitat.