La salut cardiovascular ocupa el tercer lloc en transfusions de sang

Transfusió sanguínia
  • El 12,3% de les transfusions diàries són per afectacions relacionades amb la salut cardiovascular
  • En una operació de cor es poden arribar a utilitzar entre 3 i una dotzena de bosses de sang
  • Les malalties cròniques com les insuficiències cardíaques han augmentat per l’increment de l’esperança de vida
  • Els pacients de més de 70 anys són els que aglutinen bona part de les transfusions de sang
  • El Banc de sang se suma a la Marató de TV3 amb la crida a donar sang per a la salut cardiovascular la setmana vinent

Les malalties cardiovasculars són el tercer grup de patologies que afecten els catalans que més transfusió
de sang necessiten, concretament de globuls vermells. Del total de transfusions que es fan diàriament, un 12’3% són per a aquests malalts amb diagnòstics inclosos dins el sistema circulatori. Cal recordar que la salut cardiovascular és  la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

Ús de la sangPer davant de la salut cardiovascular, el grup que requereix més transfusions de sang a Catalunya actualment és el de les neoplàsies (un 34%), seguit de les de l’aparell digestiu, (15,5%).

Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur. Com que vivim més anys, malalties com la insuficiència cardíaca han augmentat les necessitats de transfusió de sang gairebé un 65% en la darrera dècada.

El Banc de Sang se suma a la 31a. edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio i insta tothom a donar sang per a les malalties cardiovasculars durant tota la setmana vinent. De fet, els voluntaris que participin al centre de trucades instal·lat a la Fira de Barcelona, diumenge vinent, podran donar sang en la carpa instal·lada per a l’ocasió.

Els pacients que concentren més transfusions de sang són els majors de 70 anys

De fet, actualment, el grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%), un 10% d’increment en l’última dècada. Però l’augment més significatiu, d’un 34%, és el dels 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

Les transfusions en les patologies relacionades amb la salut cardiovascular venen marcades per la
importància de mantenir una bona oxigenació de la sang i del cor, que actuen d’efecte preventiu davant de
la predisposició d’alguns pacients. És a dir, l’anèmia és la causa principal per la qual aquests pacients es
transfonen.

Val a dir que els avenços mèdics, especialment en les tècniques quirúrgiques els darrers anys, han contribuït a disminuir molt la necessitat de transfusions durant les operacions respecte fa una dècada, quan la cirurgia cardiovascular es feia amb tècniques més invasives, i encara no s’usava el cateterisme per a gran part de les intervencions.

Les cirurgies cardíaques: de les que més sang ‘gasten’

No obstant això, tot i l’avenç en les tècniques quirúrgiques, les intervencions relacionades amb la salut cardiovascular són de les que més transfusions de sang necessiten. Una operació de cor pot arribar a necessitar fins a 12 bosses de sang, encara que en moltes ocasions, només se n’utilitzen 2 o 3.

De fet, el 7,1% de les transfusions d’hematies a Catalunya es realitzen en intervencions de vàlvules cardíaques, al darrere de les intervencions de reparació de fractura o luxació de fèmur o de maluc, que representen el 15% i són les que lideren la llista.

Cal tenir en compte, però que, tot i això, la necessitat de sang en aquestes intervencions sobre vàlvules cardíaques ha disminuït un 25% en 12 anys i pel que fa al global d’intervencions cardiovasculars, la disminució ha estat del 15,2%, també respecte el 2007,  quan es va fer el primer estudi epidemiològic sobre la transfusió sanguínia a Catalunya.

Cal recordar que a Catalunya cada dia calen 1000 donacions de sang per a cobrir les necessitats dels pacients ingressats als hospitals. I aquesta és una crida que cal recordar, ja que en situacions excepcionals com l’arribada del Nadal, els festius o els ponts, el canvi d’hàbits dels ciutadans fa que les reserves baixin, mentre que les necessitats sempre es mantenen.

Per a més informació:

  • En Miquel Bages és una d’aquestes persones que ha estat operat del cor i n’explica el seu testimoni al nostre blog d’històries personals moltesgracies.net.