La Marató 2.0 converteix els 4 ajuntaments i el Palau de la Generalitat en punts on donar sang

Presentació Marató 2.0 a l'Ajuntament de Bardelona
  • La campanya s’ha presentat avui a les quatre capitals catalanes amb el suport dels alcaldes, que han fet una crida a remuntar les baixes reserves
  • La setmana de la Marató 2.0 serà del 13 al 20 de gener i farà difusió dels grups sanguinis, que desconeixen 4 de cada deu catalans
  • Divendres 13 es podrà donar als ajuntaments de Tarragona, Lleida i Girona i Barcelona. I el dissabte 14, al consistori barceloní i també al Palau de la Generalitat
  • La campanya es fa després d’unes Festes de Nadal en què les donacions s’han reduït un 25% i s’espera aconseguir 8000 donacions

Els alcaldes de les 4 capitals catalanes i els responsables del Banc de Sang han fet una crida avui als catalans a donar sang durant la Marató de Donants 2.0 que se celebra del 13 al 20 de gener. L’objectiu és remuntar les baixes reserves després de les Festes Nadalenques.

A la web maratodonants.cat es pot reservar hora per donar sang en algun dels punts de donació de tot Catalunya, i fer difusió de la campanya a través de les xarxes socials.

Cartell Marató
Cartell Marató

La campanya, que s’ha presentat simultàniament als 4 consistoris, Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, està dedicada als grups sanguinis i la importància que tenen alhora de necessitar una transfusió de sang.  Segons el Centre d’Estudis d’Opinió; un 40% dels catalans encara no sap quin grup sanguini té.
Vídeo de la presentació a Barcelona: https://www.facebook.com/donarsang/videos/10153963210191734/

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

En total, s’esperen aconseguir 8.000 donacions de sang que permetin remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions de sang al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’hi associen i diversos festius intersetmanals.

Vídeo de la campanya amb Màrius Serra
El lema de la campanya és “La teva sang diu coses. Comparteix-les” i vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang. L’escriptor i periodista Màrius Serra és el protagonista del vídeo de la campanya, on reconeix en clau d’humor que últimament s’ha aficionat a les ‘lletres’ dels grups sanguinis.

Crida als donants que siguin 0-
Els responsables del Banc de Sang han fet una crida especial als donants 0- zero negatiu, els anomenats donants universals, perquè la seva sang pot ser transfosa a malalts de qualsevol grup sanguini. Per aquest motiu aquesta sang és imprescindible en les situacions d’emergència, quan no hi ha temps de poder comprovar quin és el grup sanguini del receptor i quan les reserves són baixes.

No cal ser donant per participar a la Marató 2.0
Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquesta persona rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

Els punts de donació
Els Ajuntaments de les 4 capitals catalanes obren per primera vegada les portes per convertir-se en punt de donació. Divendres i dissabte 13 i 14 de gener, de 10 a 20:30 hores, hi haurà un espai de donació especial situat a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. La plaça de Sant Jaume serà l’escenari durant tot el dia d’activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran la plaça: gegants, castellers, corals, batucades i un llarg etcètera.

Als Ajuntament de Tarragona, Lleida i Girona, també es podrà donar sang el divendres 13.

Durant la resta de dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang a la resta de grans hospitals que compten amb un espai de donació i també es faran prop de 100 col·lectes de donació per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

Informació relacionada:

Per a què es fa servir la sang?
www.bancsang.net/blog/que-servir-sang
Testimonis de persones que han necessitat sang:
www.bancsang.net/blog/blog-recull-agraiments-dels-receptors-sang-posa-cara-destinacio-donacions
6 de cada 10 catalans no han donat mai sang
www.bancsang.net/blog/6-10-catalans-no-han-donat-mai-sang
Per què es necessita sang per a deu dies?
www.bancsang.net/blog/perque-necessita-sang-deu-dies

 

Fotografies sobre donació de sang:
flickr.com/bancsang

Presentació de la Marató 2.0 a l'Ajuntament de Lleida

Presentació de la Marató 2.0 a l'Ajuntament de Tarragona
Presentació de la Marató 2.0 a l’Ajuntament de Tarragona
Presentació de la Marató 2.0 a l'Ajuntament de Girona
Presentació a l’Ajuntament de Girona
IMG_5388
Presentació Ajuntament de Barcelona
Prova gota
Test per conèixer el grup sanguini
Presentació de la Marató 2.0 a l'Ajuntament de Tarragona
Presentació a l’Ajuntament de Tarragona
Presentació de la Marató 2.0 a l'Ajuntament de Lleida
Presentació a l’Ajuntament de Lleida
Presentació a Terrassa
Presentació a Terrassa