La Marató de Donants de Sang de Catalunya arriba amb una necessitat de sang alta arrel de la pandèmia

Marató de donants de sang 2021
  • La marató comença aquest divendres dia 8 i s’allargarà fins al 15 als principals hospitals
  • ‘Donar sang és una altra pel·lícula’ és el lema de la Marató, que està ambientada en el cinema i mostra històries de la donació de donants i receptors 
  • Divendres 8 i dissabte 9 es podrà donar sang a El Portal de l’Eixample, ambientat en el món cinematogràfic 
  • Els donants seran rebuts amb catifa vermella als espais de donació dels hospitals i tindran crispetes per gaudir durant la seva donació
  • La pandèmia fa que hi hagi una alta necessitat de sang als hospitals amb la reprogramació d’intervencions i tractaments ajornats 
  • Avui hi ha sang a Catalunya per als propers 5 dies, quan el nivell òptim són 10 
  • Per donar sang cal reservar cita prèvia a Donarsang.gencat.cat

El Banc de Sang activa la campanya de donació més gran de l’any, la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que se celebra del 8 al 15 de gener. L’objectiu és aconseguir que més de 10.000 persones donin sang durant aquests dies i arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal. Avui hi ha sang a Catalunya per als propers 5 dies, quan el nivell òptim són 10.

Durant aquests dies es pot donar sang als principals hospitals catalans i divendres 8 i dissabte 9 de gener a l’espai de El Portal de l’Eixample (c/València, 286).

A més, durant la Marató s’organitzen una quarantena de campanyes de donació a diferents pobles i ciutats.

‘Donar sang és una altra pel·lícula’

La pandèmia ha fet que la donació de sang també s’hagi d’adaptar al nou context. Ara cal reservar hora per evitar acumulacions de gent, no es poden fer activitats al carrer, cal portar mascareta per donar i els busos de donació s’utilitzen només en campanyes excepcionals.

És per això que ‘Donar sang és una altra pel·lícula’. Sota aquest lema la Marató de Donants de Sang està ambientada en el cinema, i els donants poden reservar hora al web com si reservessin una butaca per anar al cinema. A més, els donants també tindran crispetes a les sales de donació i seran rebuts amb una catifa vermella.

Durant la donació o al final, podran fer-se una fotografia amb cartells amb frases mítiques de pel·lícules adaptades a la donació.

El Portal de l’Eixample serà l’espai simbòlic de la Marató, on els donants podran fer la seva donació divendres i dissabte enmig d’un espai ambientat en el món cinematogràfic.

La plataforma de vídeo en streaming Filmin col·labora amb la Marató de Donants de Catalunya, i tots els donants del 8 al 15 de gener tindran una subscripció de franc d’un mes on podran veure una col·lecció de pel·lícules relacionades directament o indirectament amb la donació de sang.

Participa amb la teva història de pel·lícula

Durant la Marató descobrirem històries de pel·lícula relacionades amb la donació per part de donants i receptors. Al web donarsang.gencat.cat es poden veure des d’avui els tràilers d’aquestes històries plenes d’altruisme, passió i emoció.

Històries com la del David, que al març, amb la por del confinament absolut, va sortir a donar sang i es va trobar per sorpresa la seva germana.

 O la Mireia, infermera, donant de sang i medul·la. Es va tatuar al braç el dia 29 d’octubre de 2019 per recordar la data que va ser donant de medul·la. Cada 29 d’octubre ve a donar sang per recordar aquell moment.

També la història de Marc, que va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure i els amics no el podien localitzar. Després de moltes hores, els bombers el van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Va rebre molta sang.

 

O la del Jordi, nedador i ex pacient COVID. Va estar 10 dies ingressat a l’Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones.

Els hem convertit en tràilers de pel·lícula. A més, tothom qui vulgui pot enviar un vídeo breu de la seva història de pel·lícula sobre la donació al Whatsapp del Banc de Sang (677 071 756) i es podrà veure als perfils de xarxes socials (@donarsang).

A Instagram s’estrenarà també un filtre amb la imatge de la Marató on tothom podrà fer-se una fotografia per a compartir.

Una Marató marcada per la pandèmia

L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 al març ha afectat de manera directa a la donació i la transfusió de sang. Els donants han respòs de manera exemplar als canvis a les campanyes de donació, i han garantit les transfusions de sang per als pacients durant tot l’any. En el pic més fort de la pandèmia, els mesos de març i abril, el 15% de les transfusions de sang van ser per a pacients de la Covid-19.

A més, en els darrers mesos s’han recuperat moltes intervencions i tractaments ajornats per la pandèmia, un fet que ha suposat una alta necessitat de sang als hospitals, superior a la demanda d’altres anys en la mateixa època. Per això, la Marató és essencial per a mantenir uns nivells de donació de 1.000 donacions diàries de sang per tractar els malalts dels hospitals al gener.

Reserva d’hora per donar a tot Catalunya

Des de l’inici de la pandèmia es va activar a tots els hospitals i campanyes de donació la reserva de cita prèvia per evitar aglomeracions. Des del web Donarsang.gencat.cat es pot reservar hora per donar durant la Marató. A més, durant aquests dies el web estarà també ambientada en el cinema. Els donants podran escollir ‘butaca’ per la seva donació.

Suport d’entitats

La Marató de Donants de Sang de Catalunya és possible també gràcies a la implicació dels principals Ajuntaments catalans, de la Federació Catalana de Donants de Sang i la Creu Roja, entre d’altres entitats.