Més de 2.000 pacients necessitaran sang dels donants durant les festes de Nadal

  • Les donacions baixaran un 25% durant les festes de Nadal
  • Les necessitats dels hospitals es mantenen en aquestes dates, per la qual cosa cal mantenir el ritme de 1.000 donacions diàries a Catalunya
  • La principal necessitat són les plaquetes, que tenen una caducitat de 5 dies i permeten els tractaments de càncer

El Banc de Sang ha iniciat la campanya de Nadal amb l’objectiu d’aconseguir les màximes donacions possibles durant les dues darreres setmanes de desembre i la primera de gener, època en què les donacions baixen un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania.

Període crític: les festes

Malauradament, les reserves baixen un 25% durant aquests dies. Les dues últimes setmanes de l’any són, juntament amb el mes d’agost, el període més crític de l’any perquè és quan el nombre de donacions disminueix més.

Els dies de pont del mes de desembre,  el fred i les festes són elements adversos a la donació i el canvi d’hàbits fa que les reserves de sang vagin baixant. Cal tenir en compte que la sang caduca i que cal transfondre amb un període de temps determinat.

I en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. Per això cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal.

Aquest Nadal apunta’t al web per donar sang

A més, els donants disposen per primer cop a les festes nadalenques d’apuntar-se a través del web per donar sang els propers dies. Des del web donarsang.gencat.cat/apuntat poden escollir dia i franja horària (matí o tarda), i el dia abans de la donació rebran un recordatori en el seu correu electrònic.

Col·lectes a tot Catalunya

Des d’ara i fins a Reis, s’organitzen a tot Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang.

A aquestes campanyes s’hi sumen les donacions als hospitals amb banc de sang:

  • Barcelona: Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron a Barcelona ciutat; Bellvitge; Germans Trias i Pujol de Badalona; Fundació Althaia-Hospital Sant Joan de Déu de Manresa; la Mútua a Terrassa; l’Hospital de Mataró; el General de Catalunya de Sant Cugat del Vallès; l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes i l’Hospital General de Granollers
  • Girona: Doctor Josep Trueta
  • Lleida: Arnau de Vilanova
  • Tarragona: Joan XXIII, Sant Joan de Reus, Verge de la Cinta de Tortosa, Pius de Valls i Hospital del Vendrell