Reprenem la recollida de llet a les mares donants

donant amb mascareta

El dia 11 DE MAIG reprenem la recollida de llet a les mares donants de llet materna. Haurem estat gairebé dos mesos sense poder recollir la llet. La vam interrompre el 16 de març perquè l’estat d’alarma ens va impedir poder comptar amb el servei de recollida. I no obstant això, durant aquest període de confinament, hem garantit el subministrament de llet a tots els nadons prematurs extrems de Catalunya.

Actualment, les reserves són baixes, però tenim llet processada per garantir l’alimentació dels prematurs durant el mes de maig. El Banc de Llet Materna demana un sobreesforç a totes les mares que encara fan lactància i es poden extreure llet, per continuar garantint el servei els propers mesos. Cada gota compta; el naixement de nounats prematurs durant aquest període de confinament no s’ha aturat i la llet materna és més necessària que mai per a contribuir al fet que sobrevisquin.

Les donants han d’adoptar noves mesures d’higiene

La  donació es reprèn però amb Noves Pautes d’Higiene, imposades per la pandèmia que patim. Entre les mesures més destacades hi ha la necessitat de portar mascareta durant tot el procés d’extracció i de vigilar de no tocar-la amb les mans; de rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó i amb gel desinfectant, si se’n té, abans de començar i en acabar; i de netejar el potet de  llet amb paper de cuina impregnat d’alcohol de 70º un cop omplert i tancat. Cal deixar assecar el l’alcohol en una superfície neta abans de posar l’etiqueta i congelar-lo.

També és necessari rentar el tirallet immediatament després de l’extracció i esterilitzar-lo abans de guardar-lo per a la propera presa.  A més, és important connectar directament el potet que subministra el Banc de Llet al tirallet i no usar potets intermediaris. I per la mateixa raó, no es pot compartir el tirallet amb cap altra mare.

Les noves mesures més destacades

  • Usar mascareta durant tot el procés fins acabar l’esterilització del tirallet
  • No tocar-se la mascareta amb les mans, només les gomes en el moment de posar-la
  • Rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó, i amb gel desinfectant, si se’n té, abans i després de tot el procés
  • Netejar el potet de  llet amb paper de cuina inpregnat d’alcohol de 70º un cop omplert i tancat. És molt important que es deixi assecar l’alcohol en una superficie neta i que després es posi l’etiqueta.
  • Rentar i estirilitzar el tirallet immediatament després de l’extracció
  • Connectar el potet que subministra el Banc de Llet Materna directament al tirallet
  • No compartir el tirallet amb ningú més

Actualment, les reserves són baixes, encara que hi ha llet processada per garantir l’alimentació dels prematurs durant el mes de maig. És per això que el Banc de Llet Materna fa una crida a totes les donants que encara fan lactància i es poden extreure llet perquè tornin a donar llet, i poder continuar garantint el servei els propers mesos. I a totes les mares que puguin donar llet, que ho facin. Cada gota compta; el naixement de nounats prematurs durant aquest període de confinament no s’ha aturat i la llet materna és més necessària que mai per a contribuir al fet que sobrevisquin.

Noves mesures d'higiene per a l'extracció de llet materna

Fer-se donant serà més fàcil

En aquest període, el procés per a fer-se donant de llet serà molt més àgil. Ja no caldrà que les donants vagin a un centre hospitalari per a fer l’analítica i l’entrevista prèvies. Podran fer-se l’extracció inicial de sang a qualsevol campanya de donació de sang del seu municipi i fer l’entrevista amb l’equip del Banc de Llet per telèfon.

Només hauran de consultar les campanyes mòbils que es fan cada dia a Catalunya al web donarsang.cat per saber quina és la més propera i trucar al telèfon 93 557 35 66 o bé al correu bancdellet@bst.cat.

Així, s’evitaran desplaçaments a les donants i s’agilitzarà el tràmit amb l’atenció telefònica.