Suma’t a la Generació Donant

 • La Marató de Donants de Sang se celebra dels 8 al 15 de gener als principals hospitals i a les diferents campanyes organitzades per tot Catalunya
 • Sota el lema “Suma’t a la Generació Donant” volem animar a noves persones a viure l’experiència tan positiva de la donació de sang
 • A diferència de les generacions X, Z, Y o la dels babyboomers, la GeneracióD no ve marcada per l’any de naixement; tu tries si vols formar-ne part. És una generació de persones compromeses, generoses i altruistes
 • Influencers com Long Li Xue, Berta Aroca o Rustem donaran sang per primera vegada en aquesta marató i animaran a altres a donar a través de tots els seus canals, especialment Tiktok
 • L’última onada de Covid s’ha sumat a les vacances de Nadal i ha impactat en les donacions, que han estat menys de les previstes
 • Durant aquesta setmana de Marató, caldrien al voltant de 10.000 donacions per tornar a una situació de normalitat

El dissabte 8 de gener posem en marxa la Marató de Donació de Sang de Catalunya. L’objectiu és aconseguir remuntar les donacions i, aquest any especialment, animar més persones a què vinguin a donar sang per primera vegada, ja que les restriccions de la Covid han fet baixar el nombre de donants nous.

La sisena onada de Covid està tenint molt impacte en les donacions de sang d’aquests últims dies. Amb l’augment de contagis d’aquestes últimes setmanes, hem tingut moltes anul·lacions de persones apuntades per donar sang i que no han pogut venir perquè han estat positius. Aquest fet s’ha afegit a la baixada de donacions que hi sol haver durant les vacances de Nadal.

Per aquest motiu, ara ens calen més donacions per garantir els tractaments als hospitals i per tenir prou reserves de sang. Ara disposem de 5.000 unitats de sang, la meitat del que seria normal.

Aquest 2021 hem tingut més de 250.000 donacions de sang que ens han permès assegurar tots els tractaments dels malalts. Gràcies als donants, en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.

La Marató de donació de sang de Catalunya s’inaugura aquest dissabte dia 8 al vestíbul de la Universitat de Barcelona, en l’edifici central de la plaça Universitat. Per primera vegada s’hi podrà donar sang els dies 8 i 9 de gener; dissabte i diumenge.

També es podrà donar sang als principals hospitals catalans i a les més de 40 campanyes de donació organitzades arreu de tot Catalunya.

Per donar sang cal reservar hora des del web donarsang.gencat.cat

Suma’t a la nova Generació Donant

Ara que es parla tant de la generació dels Babyboomers, la Generació Z, la Y, la X, volem fer visible una nova generació, la Generació Donant. Formada per persones de totes les edats.

La Generació Donant es caracteritza perquè no ve marcada per l’any de naixement. A la #GeneracióD tu tries si vols formar-ne part. Tu tries si vols sumar-te al moviment dels donants de sang: de persones compromeses, generoses i altruistes.

Totes les persones que vinguin a donar sang durant els dies de la Marató rebran una xapa distintiva del grup al que pertanyen dins de la Generació Donant.

 • Rookies. Persones que donen sang per primera vegada i s’estrenen com a donants.
 • Experts. Són persones que ja coneixen el procés de donació perquè sumen entre 5 i 25 donacions de sang o plasma
 • Masters. Donants que porten acumulades més de 25 donacions de sang o plasma.
 • Legend. Són les llegendes de la donació. Aquelles persones que han donat més de 50 vegades i a més, han animat a altres a venir.

Aquelles persones que no poden donar sang per algun motiu, però que estan implicades en la donació, també tenen una insígnia.

 • Altaveu. Persones que no poden donar sang, però animen a tot el seu entorn a donar sang i també ajuden a fer difusió de les campanyes de donació.
 • Futurs. Alumnes, estudiants, menors d’edat que encara no poden donar sang però tenen clar que als 18 anys vindran a donar sang.

 

Busquem rookies, donants nous

El repte que tenim és animar a tothom a donar sang i entrar a la #GeneracióD . Aquests dos anys de pandèmia, ha estat molt difícil aconseguir que noves persones comencessin a donar sang per primera vegada. El tancament d’universitats, d’escoles, el teletreball a les empreses i el fet que no hem pogut organitzar jornades festives al voltant de la donació, ha fet que menys persones hagin vingut a donar sang per primera vegada.

Si en un any normal, més de 30.000 persones comencen a donar sang, aquests 2020 i 2021 han estat poc més de la meitat.

Per celebrar que més gent es converteix en generació donant, cada vegada que una persona vingui a donar sang per primera vegada, tocarem una campana al punt de donació. Un gest per agrair l’altruisme i la solidaritat dels donants.

També es converteixen en Rookies els influencers Long Li Xue, Berta Aroca i en Rustem. S’han apuntat a la Generació D i donaran sang per primera vegada en aquesta marató. En aquest vídeo també difonen aquesta necessitat entre els seguidors als seus canals de comunicació, especialment a TikTok; on des del Banc de Sang hi estrenem compte @donarsang

Suport d’entitats

La Marató de Donants de Sang de Catalunya és possible gràcies a la implicació dels principals Ajuntaments Catalans, de la Federació Catalana de Donants de Sang i la Creu Roja, entre d’altres entitats.