Iniciem un assaig clínic per millorar la qualitat de vida de pacients amb lesions medul·lars

  • Desenvolupem un medicament fet amb cèl·lules mare de cordó umbilical que pretén avaluar el seu efecte en persones amb una lesió medul·lar
  • A través de diferents indicadors podem detectar si la infusió cel·lular millora la sensibilitat i/o la funció motora
  • Es tracta del primer assaig clínic amb cèl·lules que comptarà amb pacients de fora de Catalunya

Engeguem un assaig clínic que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de pacients amb un dany incomplert a la medul·la espinal, a nivell cervical, i que hagi passat entre 1 i 5 anys del moment de la lesió. A través de la infusió de cèl·lules mare, extretes de la donació de cordó umbilical, volem avaluar si es produeixen millores motores i/o sensitives en aquests malalts.

El medicament cel·lular, desenvolupat pel Servei de Teràpia Cel·lular del Banc de Sang i Teixits, amb la col·laboració del Laboratori Cel·lular, consta de dues dosis, una primera que s’infon a l’inici de l’estudi i una segona que s’administra tres mesos després. L’assaig compta amb 18 pacients que s’hi aniran incloent al llarg d’un any.

Durant 12 mesos, fem un seguiment d’aquests malalts per veure’n l’evolució. Obtenim mostres de sang i de líquid cefalorraquidi per tal d’analitzar la persistència de les cèl·lules infoses i d’anticossos. També detectem indicadors que permetin avaluar la resposta al tractament.

L’estudi compta amb la participació de l’Institut Guttmann i el Complejo Hospitalario Universitario A Coruña, els centres hospitalaris on es fan les infusions als pacients. Així, es tracta de la primera vegada que enviem cèl·lules fora de Catalunya en el context d’un assaig clínic de teràpia avançada.

 

Et pot interessar:

Participem en el desenvolupament d’un assaig clínic que lluita contra el càncer