ViroTCell, un tractament contra les infeccions en persones trasplantades
- Els glòbuls blancs, anomenats limfòcits T, actuen com els soldats de batalla davant d’una infecció
- Els virus, aparentment inofensius en persones sanes, poden causar la mort en pacients trasplantats
L’assaig clínic, anomenat ViroTCell, es basa en agafar les cèl·lules T de persones sanes i entrenar-les com a soldats de batalla. Un cop aquestes s’infonen al pacient, poden lluitar contra virus molt concrets, com el citomegalovirus, comú de la família de la varicel·la i la mononucleosi. Una infecció que es pot desencadenar durant el tractament de trasplantament de progenitors de medul·la òssia.
La majoria de la població és portadora d’aquest virus sense causar complicacions, però en pacients sotmesos a un trasplantament, pot suposar un risc, fins i tot, pot portar a la mort.
En un primer moment, aquesta infecció es tracta amb fàrmacs, però si aquests no milloren el diagnòstic de la persona malalta, entra en joc aquest assaig clínic de teràpia avançada ViroTCell, que té com a objectiu avaluar la seguretat i l’eficàcia de l’administració.
ViroTCell, tecnologia puntera i artesania alhora
Es tracta d’una tècnica puntera i la seva producció requereix tot un treball d’artesania en sales blanques, espais amb atmosferes controlades.
Es fabrica de manera descentralitzada entre el Banc de Sang i Teixits i l’Hospital Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, a Catalunya, i entre la Unitat de Teràpies Avançades de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe a la Comunitat Valenciana.
El primer pacient fora de Catalunya
Ara, per primera vegada, aquest tractament s’ha enviat fora de Catalunya per un pacient a Oviedo.
La Maribel, tècnic de laboratori de teràpies avançades ens explica com es coordina l’àrea referent perquè la infusió arribi a destí amb totes les garanties.