7 falses creences a l’hora de donar sang

Donació Marató 2.0 Palau de la Generalitat

Existeixen certes creences esteses socialment que fan que hi hagi gent que es faci enrera a l’hora d’anar a donar sang. En realitat poden donar sang molts més ciutadans del què ens pensem. De fet, 300.000 catalans són donants de sang entre els 7 milions d’habitants. Però podrien arribar a donar-ne més del triple. Aquestes en són les condicions.

Cal tenir en compte que pots donar sang en tots aquests casos:

  1. Pots donar si has passat l’hepatitis de petit.
    L’hepatitis que es passa de petit, abans dels 12 anys, en la majoria dels casos és l’Hepatitis A i és una infecció que no es transmet per la sang i, per tant, es pot donar sang. Fins fa uns anys, no es permetia la donació però s’ha vist que és totalment compatible.
  2. No cal estar en dejú.
    Al contrari, per donar sang és recomanable haver esmorzat o haver fet un àpat normal.
  3. Pots donar a prop d’on vius.
    Als hospitals hi ha sales de donació del Banc de Sang i a les campanyes que hi ha periòdicament arreu del país amb els autobusos de donació. Es pot consular a donarsang.cat
  4. Pots donar fins als 70 anys!
    L’edat màxima per donar sang són els 70 anys.
  5. Pots donar si estàs refredat.
    Si no es té febre però s’està constipat es pot donar sang. Temporalment no es pot donar sang si s’està prenent un antibiòtic. Si el que es pren és paracetamol no hi ha problema per donar sang. Però l’important no és si prens paracetamol, sinó perquè el prens. S’ha de veure que la donació no representi cap perjudici ni per al donant ni al receptor.
  6. Pots donar més d’un cop l’any.
    I tant! Pots donar sang fins a 3 vegades a l’any, si ets dona i fins a 4 si ets home.
  7. Has d’esperar uns dies si has anat al dentista.
    Si només t’has fet una revisió, pots donar sang el mateix dia. En cas que t’hagin fet una neteja dental hauràs d’esperar 24 hores. Si t’han fet un empastament caldrà esperar 72 hores i si t’han extret una queixal no pots tornar a donar sang fins passat 7 dies.

Més informació: