400 dones s’apropen cada dia a un punt de donació del Banc de Sang

  • El Banc de Sang proposa omplir de dones totes les sales de donació amb motiu del Dia de la Dona

  • S’ha activat el web donaquedonasang.cat per reservar hora per a totes les campanyes del 8 al 14 de març

  • Cinc científiques del Banc de Sang són la imatge de la campanya #donaquedonasang

  • Més de la meitat dels donants són dones que, a més de sang i plasma, també poden donar llet materna, sang de cordó umbilical o placenta

 El Banc de Sang celebra el Dia de la Dona per agrair a totes les dones que cada dia donen components sanguinis i elements biològics arreu de Catalunya. A part de sang i plasma, les dones també poden fer donacions d’elements essencials per als malalts, com la de placenta, per a pacients amb ferides incurables amb fàrmacs, els cordons umbilicals, per poder tractar la leucèmia, o la llet materna, per atendre a nadons prematurs.

Cada dia s’apropen a punts de donació 365 dones per donar sang i 35 per donar plasma. A més, diàriament, 5 mares omplen les reserves de llet materna i es recullen cèl·lules de 4 cordons umbilicals i d’una placenta.

Per fer visible la donació en clau femenina, s’ha creat el web donaquedonasang.cat per donar sang durant tota la setmana. Tots els donants rebran una xapa distintiva amb la imatge de la campanya i s’emportaran un llibret especial “transfusió femenina” destacant històries de cinc dones científiques del Banc de Sang, il·lustrades per cinc artistes.

El portal  recull les històries  de Cristina Sanz, cap del Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Clínic, Nina Borràs, tècnica Investigadora del Laboratori de Coagulopaties Congènites, Núria Nogués, facultativa adjunta del Laboratori d’Immunohematologia, Patricia López, coordinadora de l’àrea d’I+D, i Dinara Samarkanova, investigadora de l’Àrea de Teràpia Cel·lular. Pots escoltar el seu podcast al canal donarsang de Spotify.

Donar sang, un hàbit

El nombre d’homes i dones donants de sang ha estat similar els darrers mesos, però al 2020 any s’ha fet palès una diferència significativa. Dels 170000 donants que hi ha a Catalunya, 88846 són dones, gairebé 6000 donants més que els homes.

Tot i això, cal tenir en compte que els homes continuen fent més donacions, ja que, a diferència de les dones, ells poden fer-ho fins a 4 cops l’any. Les dones, en canvi, poden fer-ho 3 cops l’any com a màxim.

Per a més informació:

El 2020 es van fer a Catalunya 260.000 donacions de sang, plasma i plaquetes