Amics i familiars de pacients es mobilitzen per aconseguir donants de medul·la òssia

Donació de medul·la òssia
  • Dissabte se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de donar
  • Amigues d’una pacient de càncer han llençat la campanya #HayGuerrerosPaRato per trobar donants de sang i medul·la
  • Artistes com Toni Moog o Manu Tenorio ja s’han sumat a la iniciativa
  • Les donacions de sang i de medul·la són imprescindibles en els tractaments de càncers de la sang
  • Pot ser donant de medul·la qualsevol persona entre 18 i 40 anys; de sang fins als 70

L’Adriana i l’Esther s’han proposat canviar el món. Des de fa setmanes treballen per ajudar totes les persones que, com la seva amiga Mireia, necessiten un trasplantament de medul·la òssia perquè pateixen un leucèmia.

A través de les xarxes socials han llençat la campanya #HayGuerrerosPaRato, que pretén sensibilitzar el màxim nombre de persones perquè es facin donants de medul·la òssia i de sang. També han creat el web https://nevericant.com/hayguerrerosparato per recollir suports.

La iniciativa, que en poques setmanes ja suma més de 3.000 seguidors a les xarxes socials (@hayguerrerosparato), arriba al punt àlgid el proper dissabte coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia.

“Aprofitem que és el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia perquè tothom prengui consciència que ens hem d’ajudar els uns als altres i animar-los a fer-se donants de medul·la i de sang”, explica l’Adriana mentre respon les preguntes que rep a través de Facebook, on un vídeo que ha fet ella mateixa amb la Mireia ja suma quasi 30.000 visualitzacions.

L’Esther hi afegeix: “La gent no sap que la donació de medul·la és un procés senzill que es fa en poques hores i que pot salvar la vida d’un malalt de leucèmia”.

Esportistes com el futbolista Àlex Moreno i el boxejador Sandor Martín; artistes com Manu Tenorio i l’humorista Toni Moog; o fins i tot personatges de la premsa del cor com Rafa Mora han enviat missatge de suport a la campanya.

Com fer-se donant

Poden ser donants de medul·la totes aquelles persones que tinguin entre 18 i 40 anys i estiguin bé de salut. Per inscriure’s al registre de donants, cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang i dir-ho al metge durant l’entrevista. Al web donarsang.gencat.cat hi ha tots els llocs on fer-ho.

Qui es vulgui apuntar al registre haurà d’emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.

Inscriure’s al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi un malalt compatible amb el tipus de medul·la òssia del potencial donant i en la major part dels casos es fa a través d’un procediment molt semblant a la donació de sang.

La Fundació Josep Carreras va crear el Registre de Donants de Medul·la Òssia el 1991. Des d’aleshores, el gestiona amb col·laboració amb el sistema de salut. Actualment, la Fundació dedica els seus esforços sobretot en dur a terme noves campanyes informatives sobre la donació de medul·la òssia pensades per i per als més joves, perquè els joves ofereixen més possibilitats d’èxit en cas de ser donants.

Poden ser donants de medul·la les persones d’entre 18 i 40 anys que estiguin bé de salut

Donants per tot el món

Les persones que s’inscriuen formen part d’una base de dades internacional disponible per a qualsevol malalt. Actualment hi ha 32.000.000 de persones inscrites a tot el món.

Només una de cada quatre persones té un familiar compatible. La resta ha de recórrer al registre de donants voluntaris, on un 80% dels pacients troba un donant en menys de tres mesos. Un 90% ho fa abans del mig any.

A Catalunya hi havia el 31 de juliol 51.758 persones inscrites, que suposen un increment del 5% respecte l’any passat. En el conjunt de l’Estat, hi ha quasi 400.000 donants potencials.

La sang, vital per als tractaments

El 40% de les donacions de sang són per a persones que pateixen càncers i malalties de la sang. Per aquests pacients és vital rebre transfusions de glòbuls vermells durant el tractament de la malaltia.

En el cas de les plaquetes, una de les parts en què es divideix la sang, fins a un 70% de les unitats es transfonen a aquests malalts. Les plaquetes eviten les hemorràgies associades a alguns tractaments de quimioteràpia o a les pròpies malalties.