El Banc de Sang diu adeu als diacrítics

Dona que dona sang
  • El 8 de març organitza la campanya ‘Dona que dona sang’ a 12 hospitals de Catalunya, que rebran amb una xocolatada a totes les donants
  • L’any passat més de 91.500 dones van donar sang a Catalunya, un 20% de les quals ho va fer per primera vegada
  • Les noves normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans eliminen l’accent diacrític de prop de 150 paraules, com “dóna” o “adéu” que ara s’han d’escriure sense accent

 

El Banc de Sang i Teixits (BST) diu adeu als accents diacrítics amb la campanya ‘Dona que dona sang’. Coincidint amb el dia de la Dona, 12 hospitals de Catalunya rebran amb una xocolatada a totes les donants.

L’eslògan d’aquesta campanya de donació, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Donants de Sang, fa referència a la recent aprovació de la nova ‘Gramàtica de la llengua catalana’ de l’Institut d’Estudis Catalans, segons la qual es passarà de l’ús de 150 accents diacrítics a només 15.

Un d’aquests casos és el de dona, que a partir d’ara s’escriurà sense accent independentment de si fa referència a una persona de sexe femení o al verb donar.

Però la llista és molt més llarga i també inclou paraules com “adéu”. De fet, només es conserva l’accent diacrític de 15 paraules monosil·làbiques (bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S’escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats d’aquests mots, com adeu, adeu-siau, marededeu, rodamon, a contrapel, entresol o subsol).

Més de 91.500 dones donen al 2016

A Catalunya més de 91.500 dones van donar sang l’any passat, xifra molt semblant a la registrada al 2015. Per franges d’edat, les dones entre 36 i 55 anys van ser el grup de donants més actiu ja que representen gairebé el 50% del total (45.347 persones).

Cal destacar que prop de 18.500 dones van donar sang per primera vegada l’any passat, un 20% del total.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Ser major d’edat
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

 

Fotos de donació de sang en alta resolució d’ús lliure:

www.flickr.com/photos/bancsang/albums