Estrenem un tríptic per a promoure la triple donació entre les embarassades

Quan una mare dona a llum un nadó té la doble oportunitat d’ajudar amb una donació de sang de cordó umbilical i de placenta. A més, a partir del naixement, si la mare opta per la lactància materna i aconsegueix instaurar-la sense impediments, pot sumar-se a una tercera acció altruista que és la de la donació de llet materna.

Amb aquesta crida conjunta es busca optimitzar la tasca de difusió que ja es feia independentment i conscienciar les mares de la necessitat de donar.

 

Qui es beneficia d’aquestes donacions?

La capa més externa de la placenta, la membrana amniòtica, té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives; que s’utilitzen per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com úlceres, tumors o ull sec. A més, ajuda a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades.

D’altra banda, la sang residual que queda al cordó umbilical conté cèl·lules mare, un element sanguini essencial per tractar malalties greus de la medul·la òssia, com la leucèmia o alguns càncers, i també per fer-ne aplicacions en medicina regenerativa.  Els seus components es poden fer servir per afavorir la cicatrització i millorar la qualitat de vida dels malalts.

En canvi, la llet materna s’usa majoritàriament per als nadons prematurs extrems que hi ha ingressats a les maternitats catalanes. Actualment, al voltant de 600 nadons prematurs se’n beneficien cada any.

Qui pot ser donant?

La donació és un acte altruista i voluntari que pot fer tothom que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Totes les gestants que siguin majors de 18 anys i tinguin uns hàbits de vida saludables
  • Persones que no pateixin cap malaltia infecciosa o transmissible a través de la sang