El Banc de Sang vol aconseguir 100 nous donants de plasma pel Giving Tuesday

  • Dimarts 28 de novembre se celebra per tercer any el Giving Tuesday, el Dimarts Solidari
  • Us podeu inscriure per donar plasma a donarsang.gencat.cat/plasma
  • El Banc de Sang s’ha plantejat el repte d’aconseguir 100 nous donants de plasma a les Cotxeres del Palau Robert, reconvertides per als donants
  • A Catalunya es necessita el doble de plasma del què es recull actualment i això vol dir que calen 20.000 donacions anuals

El repte d’enguany del Banc de Sang pel Giving Tuesday, el Dimarts Solidari el proper 28 de novembre, és aconseguir 100 nous donants de plasma en un dia. De 10 a 16 hores, les Cotxeres del Palau Robert estaran equipades amb lliteres i l’equip mèdic necessari per acollir els donants que vulguin donar plasma.

La diferència amb donar sang és que la donació de plasma és una mica més llarga,  dura uns 45 minuts i per això cal reservar hora prèviament. Us podeu inscriure com a donants al web donarsang.gencat.cat/plasma. Però en principi, tothom qui pot donar sang, pot donar plasma. En Marcos Acal, pare d’un fill trasplantat de cor o en Josep Maria Tabernero, cap del departament d’Oncologia Mèdica de la Vall d’Hebron, en són dos exemples fidels, que des de fa anys, no deixen passar un mes sense donar plasma. La donació de plasma és la gran desconeguda, i és per això que calen nous donants que se sumin de manera periòdica a la roda.

El Giving Tuesday és una jornada solidària que té lloc just després del Black Friday i del Cyber Monday. El moviment Giving Tuesday, que se celebra a tot el món, és el tercer any que es fa a Catalunya, on hi participen més de 300 entitats.

 

El plasma, el gran desconegut
Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

És per això que els donants de sang, també ho poden ser de plasma. Aquest és un fet que moltes vegades és desconegut per a la majoria de ciutadans. A més, en el cas del plasma, els donants del grup AB són els de plasma universal ja que és el grup compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Per a què és necessita plasma?
La gran part del plasma que s’extreu, el 85%, s’usa per a l’elaboració d’hemoderivats, medicaments que s’utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. També són necessaris en el cas de trasplantaments i malalties del fetge.
El 15% del plasma s’usa també per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

A Catalunya es necessita el doble de plasma del què es recull actualment i això vol dir que calen un mínim de 20.000 donacions anuals per a ser autosuficients. És per això que el 28 de novembre el Banc de Sang repta els donants a arribar a les 100 donacions diàries. En l’any transcorregut, fins al mes de novembre, s’han registrat 13.000 donacions de plasma, una xifra que encara és insuficient.

 Les cinc diferències entre la donació de sang i la de plasma

  • La donació de plasma és una mica més llarga, dura entre 45 minuts i una hora. Per què? Perquè cal una màquina per separar els diferents components de la sang.
  • Cal reservar hora abans, trucant al telèfon 93 557 36 30 o a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.
  • Es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 vegades l’any. Per què? Perquè la recuperació del plasma és molt ràpida. En pocs dies, els cos ha tornat a fabricar les proteïnes i les sals minerals extretes
  • El plasma ajuda a aturar hemorràgies en els accidents greus, i serveix per fabricar medicaments, per exemple, per a malalties relacionades amb la coagulació de la sang, com ara l’hemofília
  • Després de donar plasma, només has d’esperar 15 dies per tornar a donar plasma o per donar sang.

Un moviment global
El #GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions. L’objectiu és dedicar un dia a tot el món, el dia 28 de novembre, a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, sang, etcètera.

Per participar-hi, només cal entrar al web givingtuesday.cat i seleccionar una causa amb la qual participar.

Coneix les històries de persones que: