Busquem menors de 35 anys per fer-se donants de moll de l’os

  • Un estudi demostra que els pacients trasplantats amb donants joves compten amb resultats clínics millors que quan els donants tenen més edat
  • Busquem 8.000 donants per incorporar-los al registre de persones disposades a donar moll d’os
  • Qualsevol persona de 18 a 40 anys pot fer-se donant, només cal una mostra de sang per a l’anàlisi

El trasplantament de moll d’os permet cada any que milers de persones disposin d’una oportunitat per superar la leucèmia o altres malalties de la sang.

Però només 1 de cada 4 malalts troba una persona compatible en el seu entorn familiar, per la qual cosa els donants no emparentats són essencials perquè els pacients tinguin un moll d’os compatible.

El REDMO és el registre on hi ha inscrites totes les persones que tenen voluntat de ser donants. Actualment hi ha 350.000 persones apuntades. Tot i això, nous avenços posen de manifest la necessitat de rejovenir el registre.

La clau, donants joves

Els darrers estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.

Per aquest any al Banc de Sang ens hem marcat el repte de trobar 8.000 persones disposades a fer-se donants de medul·la òssia i incorporar-les com a donants potencials. Més de 9.000 persones d’arreu del món s’han pogut sotmetre a un trasplantament gràcies als donants de tot Espanya.

Com fer-se donant de medul·la òssia?

Per inscriure’s al registre de donants de medul·la òssia cal tenir entre 18 i 40 anys i estar bé de salut. El primer pas és anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Allà hauràs de dir al metge que vols inscriure’t al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t’extraurem una mostra de sang que servirà per saber la teva compatibilitat.

Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat del web donarsang.gencat.cat.

La Fundació Josep Carreras gestiona el Registre de Donants de Medul·la Òssia i el Banc de Sang col·labora en promoure la donació, obtenir les mostres i analitzar-ne la compatibilitat.

Com és el trasplantament si sóc el donant compatible?

Un cop ets donant i passes a formar part del registres, estaràs entre els donants de moll d’os de tot el món susceptible de ser compatible amb un receptor. Només en aquest cas rebràs una comunicació per dir-te que hi ha un pacient que podria rebre les teves cèl·lules mare.

El trasplantament de moll d’os té dues modalitat principals. En l’actualitat, més del 90% dels trasplantaments un cop s’ha trobar un donant compatible es fa per via perifèrica, és a dir, amb extracció de sang del donant i separació de les cèl·lules mare.

L’altra modalitat, que només es fa en menys del 10% dels trasplantaments, és la punció a les crestes ilíaques de la pelvis per treure les cèl·lules mare. En aquests casos, es fan les puncions amb anestèsia general.