Calen donacions de plasma de persones que hagin passat la Covid-19

  • Per donar cal inscriure’s prèviament al web gencat.cat/plasmacovid19
  • El plasma de persones que han superat la Covid-19 és ric en anticossos contra el coronavirus
  • Cal incrementar les donacions per tractar els pacients del virus en un moment d’alta necessitat als hospitals
  • El tractament amb plasma de persones convalescents podria reduir la mortalitat i la gravetat de les persones hospitalitzades
  • Els potencials donants de plasma cal que hagin superat la malaltia fa més de 28 dies
  • Les dones que han estat embarassades i les persones que han rebut alguna transfusió durant la seva vida no poden fer aquest tipus de donació

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l’estan patint i pels assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments que podria ser efectiu, segons indiquen estudis i assajos clínics fets a nivell nacional i internacional.

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció.

En el cas de Catalunya ja s’està tractant malalts de Covid-19 als hospitals gràcies a les més de 3.000 donacions de plasma que s’han fet. És el cas del Vicenç Farré, que va estar ingressat per Covid-19 a l’abril i va rebre una transfusió de plasma d’un malalt que ja l’havia superat. “Em van dir que em posarien una bossa de plasma, de defenses, d’un malalt recuperat de Covid-19. Crec que va ser un litre, d’un líquid groguenc fosc. Jo vaig dir que el que em podien posar tot el que fos necessari si ho creien convenient, per tal recuperar-me. I la veritat és que jo la vaig passar molt lleugerament”, explica.

El tractament és possible gràcies a donants com el Jordi Cervera, que va superar la Covid-19 després d’estar ingressat 10 dies a l’Hospital de Reus. Un cop recuperat la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones. “Una amiga em va parlar d’un estudi que estaven fent amb plasma i, com a casa som donants de sang habituals, vaig trucar per donar i ajudar els malalts actuals”, explicava recentment durant la presentació de la Marató de Donants de Sang de Catalunya. 

Tractaments a Catalunya

El Banc de Sang i Teixits lidera un estudi observacional, que posa a disposició dels hospitals el plasma amb anticossos contra la Covid-19 per garantir l’accés al tractament amb plasma convalescent a tots els pacients que no tinguin accés als assajos clínics.

La resta de tractaments amb plasma estan en el marc de diversos assajos clínics que estudien l’eficàcia del tractament:

  • El ConPlas-19, promogut per la Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda, en el qual participen 6 hospitals catalans, que transfon el plasma a malalts que encara no estan en situació crítica.
  • El GC2003, promogut per l’empresa Grífols, dirigit a demostrar l’eficàcia del plasma en malalts ingressats en unitats de cures intensives.
  • El COnV-ert, promogut pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, per avaluar l’eficàcia del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb COVID-19 lleu o moderada.

 Estudis internacionals

Des de l’inici de la pandèmia, els principals hospitals i instituts de recerca de tot el món han buscat un tractament eficaç per tractar la Covid-19. Segons indiquen estudis publicats en revistes científiques de referència, el plasma de malalts que han superat el virus és una teràpia experimental esperançadora, especialment si s’administra de forma precoç o bé en persones baixes de defenses perquè estan amb un tractament de càncer.

Un dels darrers estudis fets per la Fundació INFANT i publicat a The New England Journal of Medicine destaca que el plasma pot reduir la progressió del virus en malalts greus d’edat avançada.

Es busquen més donants de plasma

Les persones que han superat la Covid-19 poden donar plasma. La donació és molt semblant a la de sang, té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells) es retornen al donant.

Les persones que vulguin participar han de complir els següents criteris:

  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
  • En el cas de les dones, no haver estat embarassada
  • No haver estat transfós
  • Haver superat a malaltia fa més de 28 dies
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia

És imprescindible inscriure’s a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder participar en la donació. Un equip mèdic contactarà amb les persones inscrites per fer-li una entrevista i donar-li cita per la donació.