Nou racó VIP per als donants de plasma

Racó del Plasma

Els donants de plasma se sentiran com reis. Les seus hospitalàries del Banc de Sang i Teixits (BST) de tot Catalunya han estrenat aquest més un nou racó per al donant de plasma senyalitzat amb un cartell amb forma de mà i l’eslògan “Aquí es dona plasma, vols ser donant?” i amb un coixí identificatiu. La llitera de donació de plasma és ben visible a totes els BST dels hospitals. El nou indicador busca fer visible la donació de plasma perquè els donants que acudeixin a donar sang s’interessin per aquest tipus de donació i s’hi animin.

Característiques donació de plasmaA Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i això vol dir que calen encara 10.000 donants més. Aquest 2017 el nombre de donants s’ha incrementat molt i s’han aconseguit 10.946 donacions de plasma, un 42,7% que l’any anterior, i un rècord històric. Però aquesta xifra encara no és suficient.

Una persona pot necessitar una transfusió de plasma si està sagnant per un accident greu o una cirurgia major. O pot necessitar només alguna de les proteïnes que hi ha al plasma. La gran part del plasma que s’extreu, el 85%, s’usa per a l’elaboració d’hemoderivats, medicaments que s’utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. Però a Catalunya el 50% d’aquest plasma ve d’altres països perquè no n’hi ha prou

D’altres casos on també és necessari el plasma són els trasplantaments i les malalties del fetge. I una petita part, el 15%, s’usa també per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

Requisits per se donant
Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

És per això que si ets donant de sang, també ho pots ser de plasma. La diferència és que la donació és una mica més llarga, dura uns 45 minuts i cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat/plasma.

Si ets del grup AB ets donant de plasma universal ja que és el grup compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Per a més informació:
Cinc diferències entre la donació de plasma i la donació de sang