1.000 persones han donat plasma per primera vegada aquest 2019

Els diferents components sanguinis (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) són essencials per als tractaments diaris que reben els pacients als hospitals de Catalunya. Des de 2017 es va iniciar un nou pla per a incrementar la donació del plasma, un component sobre el qual cada any es troben nous usos terapèutics.

L’any 2018 es van doblar les donacions de plasma a Catalunya, amb prop de 20.000 plasmafèresis, i en el que portem d’aquest 2019 ja se sumen més de 8.000 donacions. A més, cal destacar que enguany ja hem arribat a la xifra de 1.000 donants nous de plasma, un dels principals objectius per a comptar amb més donacions anuals.

Més campanyes a tot Catalunya

Una de les principals novetats de 2019 és l’increment de campanyes de donació de plasma. A més de la donació diària als principals hospitals, ara són moltes les campanyes mòbils a municipis de tot Catalunya que ofereixen la possibilitat de donar plasma, algunes amb donació exclusiva d’aquest component. D’aquesta manera, molts donants que tenieu més dificultats per apropar-se a un hospital a causa de la distància, ara podeu anar a campanyes molt més properes a fer la donació

T’avisem si anem al teu municipi

Aquest any hem activat també un servei que permet que us avisem o convoquem quan anem al vostre municipi. Només cal que introdueixis aquí les teves dades i població i t’avisarem quan vinguem a fer una campanya amb donació de plasma. Si estàs interessat a donar plasma pots emplenar el mateix formulari.

Pots fer la teva cita online

Per tal d’agilitzar les cites prèvies de donació de plasma, disposeu de la possibilitat de citar-vos vosaltres mateixos a través del web donarsang.gencat.cat/plasma. Només cal que escolliu hospital o campanya, dia i hora i, en pocs clics, tindreu la vostra llitera reservada. A més, rebreu una confirmació per correu electrònic i un SMS el dia abans de la vostra donació. Actualment ja són un 15% els donants que usen aquesta el web per a reservar hora.

A més dels hospitals, ara també podeu citar-vos via web a les campanyes de donació de plasma que es facin fora d’hospital.

Camí de l’autosuficiència

Tot i el creixement de les donacions, a Catalunya, com a gairebé tots els països del món, no som autosuficients en hemoderivats, els medicaments que es fan a partir de les proteïnes que conté el plasma. Per això, els hospitals catalans encara han de portar aquests fàrmacs de països com els Estats Units, on s’elabora el 80% dels hemoderivats que s’utilitzen al món.

Són medicaments com l’albúmina, les immunoglobulines o els factors de la coagulació, vitals per al tractament d’algunes malalties. Per evitar aquesta dependència de fora, cal augmentar les donacions de plasma.

El Banc de Sang s’ha plantejat l’objectiu d’arribar a l’autosuficiència en plasma en els propers anys amb les accions que es van posar en marxa el 2017 i amb les novetats que hem anat incorporant per facilitar la donació.

Com és la donació de plasma?

Cal tenir en compte que les donacions de plasma duren més que una donació de sang, uns 45-60 minuts, i per això habitualment es fan amb cita prèvia.

La donació es fa mitjançant un separador cel·lular, una màquina que separa el vostre plasma de la resta de components, que us els retorna a l’organisme. Això fa que la donació de plasma es pugui fer cada 15 dies, donat que es retornen els glòbums vermells i no es redueixen els nivells d’hemoglobina. El plasma està compost per aigua en un 90%, i per proteïnes i sals minerals en el 10%, que són les necessàries per als tractaments. El cos, després de la donació, necessita pocs dies per recuperar les proteïnes i sals minerals.

Els requisits principals de la donació de plasma són els mateixos que els de la sang (tenir més de 18 anys, pesar més de 50 kilos i tenir un bon estat general de salut). A més, caldrà que us valorin les vostres venes per saber si són aptes per aquest tipus de donació.

L’experiència dels donants de plasma és molt positiva. Segons la darrera enquesta, el 100%  dels donants la valoren amb un excel·lent. Un 75% asseguren que estan disposats a donar plasma 5 vegades o més l’any, però no ho fan perquè no tenen prou temps o bé perquè no hi pensen.

A diferència d’altres països, a Catalunya el plasma donat mai surt del sistema públic.