Catalunya dobla les donacions de plasma i avança cap a l’autosuficiència

  • Aquest any es faran 27.000 donacions, el doble que fa 5 anys
  • En calen 60.000 per poder garantir els tractaments necessaris a Catalunya amb donacions d’aquí
  • El plasma conté proteïnes que es converteixen en medicaments vitals per a milers de pacients
  • Les més necessitades són les immunoglobulines, que serveixen per a malalts amb poques defenses que poden patir infeccions molt greus
  • La Setmana Mundial se celebra del 4 al 10 d’octubre, amb el repte de sumar 1.000 donacions a Catalunya
  • Per primera vegada es podrà donar plasma a l’Ajuntament de Barcelona, on hi haurà una marató i un acte central el dia 8

13.500 persones han fet 24.962 donacions de plasma durant l’últim any, la xifra més alta des de que es fan donacions d’aquest tipus. Malgrat això, cal arribar a 60.000 donacions anuals per ser autosuficients. Amb aquestes donacions, tindríem prou plasma a Catalunya per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per alguns malalts.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista.

També estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma. Una gran part a partir de la donació altruista de plasma a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països, com Estats Units.

Per evitar la dependència d’altres països, el Banc de Sang ha impulsat un programa de donació per assolir 60.000 donacions de plasma anuals.

Des que va començar el programa, l’any 2017, les donacions han passat de 13.800 a 27.000 amb què es preveu acabar aquest 2021.

Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines.

Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

Marató de donació de plasma

El proper 8 d’octubre s’organitza la primera Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona. Els ciutadans podran donar al Saló de les Cròniques, on es preveu sumar 70 donacions.

A més, també es pot donar plasma a qualsevol dels hospitals de Catalunya on també es pot donar sang i s’organitzen campanyes mòbils a diferents llocs de Catalunya.

Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats.

L’Associació Catalana de Dèficits d’Immunitaris Primaris, ACADIP, col·labora amb el Banc de Sang per promoure la donació de plasma a Catalunya. Al seu web www.acadip.org s’hi recull informació i testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties.

L’objectiu de tota la Setmana és arribar a les 1.000 donacions, el doble que una setmana normal.

La Setmana clourà amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, en què es farà el recompte final de donacions.

La donació de plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.

Per poder donar plasma, cal connectar-nos a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i ens retorna al nostre cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.