El Banc de Llet Materna afronta el repte de fer créixer la base estable de donants pel 2024

Dia Mundial de la donació de Llet Materna 19 Maig
  • El Banc de llet Materna fa crida a augmentar el nombre de donants aquest 2024 coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna
  • El repte per aquest 2024 és aconseguir que hi hagi més mares que donin i que ho facin durant més temps
  • L’any 2023, el Banc de Llet materna va alimentar 611 nadons, prematurs extrems amb llet donada de 737 mares
  • Hi ha previstos diferents actes de difusió a Lleida, Tarragona, Reus i Girona

Aquest 2024 el Banc de Llet Materna arriba al seu 13è aniversari amb la mirada posada en la captació de noves donants per continuar garantint el subministrament de la llet donada als més de 600 nounats, prematurs extrems, que ho necessiten cada any. El repte per aquest 2024 és aconseguir augmentar la base estable de donants que en els darrers anys s’ha situat pels volts de les 750 mares. L’objectiu és que hi hagi més mares que donin, que ho facin freqüentment i durant més temps. Aquestes són dues premisses que ajudarien a mantenir l’estabilitat dels estocs de subministrament que ofereixen servei a demanda, a les 21 maternitats catalanes.

Banc de Llet Materna, gràfic anual 2024

El Banc de Llet manté des de fa anys un equilibri estable entre les mares donants, la llet aconseguida i les necessitats dels nadons prematurs extrems que neixen a Catalunya, tot i que la donació fluctua segons els diferents períodes de l’any, amb especial incidència en els moments de vacances, quan es fa més difícil mantenir la donació.

Més de 600 nadons reben llet de banc cada any

L’any 2023, la llet subministrada procedent de 737 mares donants va servir per alimentar 611 nadons prematurs extrems de les diferents unitats de neonatologia dels hospitals i maternitats catalanes. En total, es van processar i distribuir 1.390 litres de llet; això vol dir que cada mare, pel que fa a la llet distribuïda, ha donat una mitjana d’uns 2 litres de llet, una quantitat més que considerable si es té en compte que cada dosis que requereix un gran prematur és només d’entre 30 o 50 ml.

Els nadons prematurs que reben llet materna són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut amb un pes per sota de l’1,5 kg a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa. Aquests prematurs representen una mica més del 10% del total de nadons nascuts abans d’hora a Catalunya.

De fet, des de la creació del Banc de Llet Materna, ara fa 13 anys, han passat pel Banc de llet 7.405 mares donants, han donat llet que ha servit per subministrar gairebé 13.777 litres de llet, per alimentar més de 6.022 nadons prematurs que ho necessitaven.

El perfil de les donants: mares en la trentena

Segons les dades recollides pel Banc de Llet aquest darrer any, les mares donants tenen entre els 31 i els 40 anys, i la majoria, un 78%, inicien la donació entre el primer i el sisè més de lactància.

Així mateix, segons les dades de l’enquesta a les mares, el motiu pel qual deixen de donar és, en primer lloc, la incorporació a la feina, però també hi ha el fet de no tenir temps o de no tenir prou llet, que se situen en segon i tercer lloc.

Celebracions del 19M arreu de Catalunya

Com cada any, hi ha diverses activitats organitzades amb motiu del 19 de maig. En destaca la festa que es farà a jardins de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida dirigida a les mares donants, que comptarà amb els testimonis d’una donant, Àgueda Sió, i d’una mare d’un nen prematur que ha rebut llet materna, Belén Escribano. Hi col·laboren nombroses entitats relacionades amb la lactància i la maternitat.

Però a més, hi ha activitats programades a Tarragona, Reus i Girona. El 10 de maig hi ha prevista una jornada informativa al CAP Pediatria de Rambla Nova, i l’1 de juny, el Banc de Llet participarà amb una carpa amb estand a la celebració del Tetafest. A Reus, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus acollirà una taula informativa sobre la donació de llet materna, dimecres el 15 de maig. També, a Girona, coincidint amb Temps de Flors, el diumenge 19 hi haurà una carpa informativa de la donació de llet a la Plaça Catalunya en horari de 10h a 14h, on també s’hi podrà donar sang.