El Banc de Sang reforça les campanyes d’estiu en establiments que són refugi climàtic

campanya estiu Banc de Sang 2024
  • El Banc de Sang engega la campanya d’estiu amb el lema “Estiuis o estiuis, dona sang”
  • S’han augmentat les campanyes en poblacions de l’entorn metropolità amb locals que són considerats refugis climàtics
  • Es reforçaran també les campanyes a la costa catalana i en zones turístiques
  • Durant els mesos d’estiu calen 40.000 donacions per cobrir les necessitats dels malalts dels hospitals de Catalunya
  • Durant les vacances, les donacions cauen un 30% i és per això i que el BST fa una crida a donar abans de marxar de vacances

Es calcula que entre juliol i agost caldran 40.000 donacions per donar resposta als tractaments dels malalts dels hospitals de Catalunya. És per això, que des del Banc de Sang engeguem la campanya d’estiu amb la crida “Estiuis on estiuis, dona sang” perquè tothom qui pugui, doni sang abans de marxar de vacances, o on sigui que passi l’estiu d’arreu de Catalunya. El Banc de Sang mobilitza tots els seus recursos per a augmentar les campanyes en les localitats de costa i d’estiueig, però també per a garantir la donació arreu.

campanya estiu Banc de Sang 2024

En aquest sentit, enguany hem reforçat les campanyes en establiments considerats pels consistoris refugis climàtics en diversos municipis de l’entorn metropolità com Sabadell, Rubí o Mataró, Hospitalet, Sant Cugat, Barcelona, Torelló o Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres.

Es tracta de biblioteques, centres cívics o locals municipals diversos que garanteixen el confort climàtic necessari perquè els ciutadans i les ciutadanes quedin protegits de les calors extremes, en el cas de l’estiu. Per tant, garanteixen també el màxim de confortabilitat i comoditat als donants i les donants a l’hora d’acudir a donar sang o plasma, i també pels professionals que els atenen.

Cal recordar que durant les vacances, les donacions baixen un 30% pel canvi d’hàbits i la calor. Per prevenir aquesta davallada, el BST llença la campanya d’estiu coincidint amb el final del curs escolar i abans que la gent marxi de vacances.

L’objectiu és aconseguir que els i les donants que puguin fer-ho, ho facin al més aviat possible per evitar una davallada en els estocs de sang, que de moment, es mantenen estables. Tot i les vacances, cal recordar que els pacients continuen necessitant sang per als seus tractaments i que cal donar resposta a les més de 30.000 transfusions previstes de sang, plasma i plaquetes.

Un estiu amb campanyes a les zones turístiques

Durant els mesos vinents hi ha previstes més de 500 col·lectes arreu de Catalunya per tal que els donants s’animin a donar tot i estar de vacances. Algunes d’aquestes campanyes es faran en  diversos punts de les platges de la costa catalana, i en d’altres punts turístics com són les zones de muntanya.

S’ha reforçat, per exemple, les col·lectes a Sant Feliu de Guíxols o l’Escala i hi haurà punts de donació arreu de la costa; Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, L’Ametlla de Mar, Salou, Torredembarra, Calafell, Cunit, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Castelldefels, Montgat, El Masnou, Premià, Vilassar, Mataró, Arenys, Canet, Sant Pol, Calella, Pineda, Malgrat, Lloret, Blanes, Tossa, Sant Antoni de Calonge, Palamós.

 

I pel que fa a les zones de muntanya, hi ha previstes campanyes a tot el Ripollès i Andorra. A més, cal recordar que es mantindran obertes les 12 sales de donació dels principals hospitals d’arreu de Catalunya.

El Juliol, un mes gastronòmic pels donants

Aquest mes de juliol, hi ha previstes dues campanyes amb regust gastronòmic, ja que oferiran als donants l’oportunitat de participar en un sorteig d’un sopar a un restaurant reconegut. La primera és el dia 8 de juliol, la campanya de l’Hotel Gallery de Barcelona, que sortejarà entre els donants un sopar per a dues persones al Restaurant Sintonia, i la segona, s’allargarà durant tot el mes, i es farà al Banc de Sang de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Els donants que vinguin a donar en parella, podran participar al sorteig d’un sopar al restaurant Botafumeiro, un sopar al restaurant Chichu’s i un sopar al restaurant Salamanca.

Com a campanyes especials hi ha prevista també una campanya a la Pedrera (Barcelona), l’1 d’agost, on es regalaran entrades gratuïtes per visitar les instal·lacions i una campanya a la Casa Seat (al Passeig de Gràcia de Barcelona) el 8 de juliol, on s’oferirà als donants la possibilitat de provar un vehicle de l’empresa automobilística.

 

Qui pot donar sang?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut sempre que:

  • Tingui entre 18 i 70 anys
  • Pesi 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, que no estigui embarassada

Al web www.donarsang.gencat.cat es poden consultar el lloc més proper on donar sang.

Les persones que tinguin previst un viatge, poden consultar prèviament el web www.donarsang.gencat.cat/viatges per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang un cop s’ha tornat.