Els donants de plasma reben un SMS quan la seva donació es converteix en medicament

Els donants de plasma ja reben un SMS quan la seva donació es troba al laboratori. La iniciativa, que s’ha posat en marxa aquesta setmana, ja l’han compartit alguns usuaris a les xarxes socials.

Des del 2018, els donants de sang reben un SMS avisant del moment en què la seva donació s’està utilitzant. Ara, també els de plasma. Aquesta actualització del servei té com a objectiu millorar l’experiència del donant.

El camí del plasma

Quan un donant fa una donació de plasma, s’envia al laboratori i allí se n’aïllen diferents tipus de proteïnes. És en aquest moment quan s’informa el donant sobre l’estat del seu plasma.

Aquestes proteïnes són considerades medicaments i se’ls coneix com a hemoderivats. Són tractaments únics que només s’obtenen per la via de la donació, no es poden fabricar.

Parlem de medicaments com l’albúmina, les immunoglobulines o els factors de coagulació, vitals per al tractament d’algunes malalties. Tenen diverses funcions, les més utilitzades són les defenses o els agents que intervenen en la coagulació, entre d’altres.

La donació de plasma a Catalunya

Catalunya no és autosuficient en plasma i per poder satisfer les necessitats dels malalts, s’ha de comprar a l’estranger. Necessitem 40.000 donacions de plasma cada any i actualment només en recollim 20.000.

En el que portem d’aquest 2021, s’han fet gairebé 13.000 donacions de plasma i d’aquestes, 3.635 són de nous donants. Informa’t aquí per ser donant de plasma.

 

Llegeix també:

Entra a la nova Àrea Privada del donant