Els teixits, la donació més invisible

El dimecres 2 de juny celebrem el Dia del Donant amb una jornada dedicada a la donació de teixits. En aquest dia, l’Organització Catalana de Trasplantaments i el Banc de Teixits donen visibilitat a una donació que no està tan estesa com la d’òrgans. Mentre que un donant d’òrgans arriba a set receptors diferents (fetge, cor, pàncrees, dos ronyons i dos pulmons), un donant de teixits pot ajudar més de 100 persones. Això no exclou que una mateixa persona pugui ser donant d’òrgans i de teixits. Els teixits poden millorar substancialment la qualitat de vida de molts pacients.

Sota el lema “millora vides, dona teixits”, 7 professionals experts en trasplantament parlen de la donació de teixits com una oportunitat per a determinants pacients. També, des d’una perspectiva més personal, Míriam Font, familiar d’una donant de teixits, ens explica la decisió de donar.

Visualitza el vídeo de la jornada aquí.

El trasplantament en dades

A diferència dels òrgans, on el temps és crucial, els teixits donats, un cop obtinguts, s’han de processar i es poden emmagatzemar per ser distribuïts segons necessitats. El 2020, més de 1.100 persones van donar teixits en 33 hospitals catalans, un 32% menys respecte al 2019. Un acte solidari que van millorar la qualitat de vida de 13.133 pacients.

Van ser 1.107 còrnies, 192 peces de teixit cardiovascular, com vàlvules cardíaques i segments vasculars, 246 unitats de teixit múscul esquelètic (ossos, tendons o lligaments) i 216 de pell. “L’any passat, després d’un bon inici, l’activitat va caure a causa de la COVID-19 i, tot i recuperar-se, encara no estem en nivells d’abans de la pandèmia”, remarca Jaume Tort, director de l’OCATT. Aquest 2021, 511 persones han donat els seus teixits després de morir, un 41,6% més el 2020 (361) però un 4,5% menys que el 2019 (535).

La donació, un dret de tothom                                               

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que, en unes condicions més difícils que mai, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Informa’t aquí sobre la donació d’òrgans i teixits.