La grip està reduint el nombre de donants de sang a la Marató

Bombers donants a La Marató de Catalunya de 2018
  • Per ara, han donat sang a tot Catalunya un 30% menys que l’any passat
  • L’epidèmia de grip, que enguany afecta el doble de persones, s’està notant en les donacions
  • Diumenge, excepcionalment, ­es va obrir el Banc de Sang a l’hospital Clínic de 10 a 14 hores per facilitar la donació
  • Els donants han valorat amb un 9,4 l’experiència de la donació
  • Moltes persones han ­­compartit a les xarxes socials els primers SMS que els informen que la seva sang s’ha usat

La Marató de Donants de Sang de Catalunya, que va començar el dia 12 de gener i finalitzarà aquest divendres, avança a un ritme de donacions del 30% inferior a les de l’any passat. L’epidèmia de grip, que està afectant el doble de persones que l’any passat, ha reduït l’afluència..

La Marató continua fins divendres amb l’objectiu d’assolir les 8.000 donacions. Diumenge es va poder donar sang al Banc de Sang a l’hospital Clínic, obert excepcionalment de 10 a 14 hores, i a les unitats mòbils que es van desplaçar a Bescanó, Cerdanyola del Vallès, Flix, L’Ametlla del Vallès i Santa Margarida i els Monjos.

Reserves baixes
L’objectiu de la Marató és remuntar les reserves de sang després d’unes Festes en què la donació ha baixat un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, i amb l’agreujant de l’epidèmia de grup. Ara hi ha sang per a les necessitats dels malalts dels propers 5 dies, quan el nivell òptim és 10 dies.

SMS i valoració de la donació
Amb l’inici de la Marató s’han inaugurat dos serveis per a millorar l’experiència de la donació. A partir d’ara, tots els donants reben un SMS quan la seva sang s’ha enviat cap a un hospital. Durant la Marató, molts donants ja han compartit els SMS rebuts a les xarxes socials.

L’altre servei és l’ enquesta interactia als espais de donació perquè els donants valorin la seva experiència. De moment, els qui han respost han valorat l’experiència amb un 9,4.

A més, un 99,6% dels enquestats ha contestat que tornaria a donar sang, i un 93% recomanaria la donació a amics o familiars. Aquesta iniciativa, que comença amb la Marató, continuarà de manera permanent als principals hospitals amb Banc de Sang, i permetrà analitzar les valoracions dels donants per millorar en tots els aspectes possibles l’experiència de donació.