Dona sang i fes d’amic invisible

  • Adaptem la tradició de l’amic invisible i proposem a la ciutadania que doni sang, el millor regal per als malalts que en necessiten
  • Desembre és un mes en què tradicionalment les reserves de sang baixen pel canvi d’hàbits de la ciutadania
  • El pont del 6 i 8 de desembre fa preveure que les donacions baixaran encara mes aquest any
  • Tots els dies es fa servir sang, per això cal que les donacions siguin constants

Cada dia fan falta a Catalunya un miler de donacions de sang per atendre les necessitats dels pacients ingressats en clíniques i hospitals. La sang no es pot fabricar i l’única manera d’assegurar-nos que tothom tindrà la sang necessària és la donació altruista. Per això, des del Banc de Sang convidem a tothom a fer el millor regal per aquests dies: anar a donar sang.

Durant el mes de desembre, la donació baixa pel canvi d’hàbits de la ciutadania: vacances, dies festius, celebracions de Nadal, etcètera. A més, aquest any el pont del 6 i el 8 de desembre fa preveure una disminució encara més gran.

Un calendari d’advent únic

A partir del dilluns 21 de novembre i fins al diumenge 27 totes les persones que vinguin a donar sang i plasma s’emportaran el calendari d’advent més solidari, el del Banc de Sang.

A més, des de l’1 de desembre, al web donarsang.gencat.cat també s’hi podrà trobar un calendari d’advent digital, que contindrà missatges d’agraïment de persones que han necessitat sang i curiositats al voltant de la donació.

La donació sempre és imprescindible

Avui hi ha sang per a les necessitats dels 8 propers dies, un nivell que es considera òptim. Tot i això, com que cada dia es fa servir sang cal que contínuament hi hagi donacions.

De cada donació se’n beneficien tres persones, ja que la sang se separa en els diferents elements que la componen: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Cada component s’utilitza per a diferents tractaments.

Qui pot donar sang?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut sempre que:

  • Tingui entre 18 i 70 anys
  • Pesi 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, que no estigui embarassada

Les persones que mai hagin donat sang i tinguin dubte de si poden donar-ne, tenen l’opció d’escriure al WhatsApp del Banc de Sang 677 07 17 56, a les xarxes socials @donarsang o bé a atencioaldonant@bst.cat. També poden trucar al 93 557 35 66.

A més, qui hagi anat a l’estranger pot consultar prèviament el web www.donarsang.gencat.cat/viatges per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang.