La crida a donar plasma durant la Setmana de les Immunodeficiències Primàries aconsegueix captar un 20% de donants nous

donant de plasma
  • La Setmana Mundial de IDP (del 22 al 28 d’abril) tanca amb un balanç significatiu de gairebé el 20% de donants de plasma de primera vegada
  • En total s’han registrat 832 donacions de plasma entre les campanyes especials d’arreu del territori i els centres fixes de donació dels grans hospitals
  • Tot i no arribar al repte de les 1000 donacions, en destaca el fet que el 38% dels donants havia donat dues o més vegades
  • El Banc de Sang anima a tots el donants a continuar aquest ritme de donacions, i els recorda que poden donar plasma cada 15 dies, i superar així la mitjana anual que és d’entre una i dues vegades l’any

Un total de 832 persones ha acudit a algun dels punts de donació de plasma d’arreu del país durant la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries (IDP) que s’ha celebrat del 22 al 28 d’abril, una xifra prou satisfactòria si es té en compte que d’aquests donants, gairebé el 20% (163) ho feien per primera vegada. Captar donants nous és un dels reptes d’enguany del Banc de Sang  i Teixits en la cursa de fons que suposa assolir l’autosuficiència en plasma, i que s’ha marcat de cara al 2025. Durant tota la setmana, hi ha hagut campanyes especials de donació arreu del territori que s’han sumat als tretze punts fixos de donació de sang dels centres hospitalaris on es pot donar plasma habitualment.

Tot i no assolir la fita proposada de les 1000 donacions, el balanç final de la Setmana és prou satisfactori ja que a banda dels nous donants, el 38% dels donants de plasma registrats havien donat 2 o més vegades en el que portem d’any.  El Banc de Sang anima tots els donants a continuar aquest ritme de donacions que se situa per sobre de la mitjana habitual de l’any anterior si es té en compte que encara no hem arribat a la meitat de l’any i que, sobretot, es pot donar plasma cada 15 dies.

Arribar a les 50.000 donacions de plasma el 2025 és l’objectiu de l’anomenat Repte d’Or impulsat pel Banc de Sang i que buscar aconseguir hi hagi prou plasma donat a Catalunya per a garantir els  tractaments de milers de pacients. Aquests pacients, com és el cas dels afectats per les Immunodeficiències Primàries (IDP),  necessiten medicaments de per vida fets amb aquest component de la sang tan preuat.

Les IDP són un grup format per més de 400 malalties rares diferents que en el seu conjunt poden afectar 1 de cada 2000 persones. el funcionament de les defenses del seu cos. Aquest tipus de malalties afecten el funcionament de les defenses de qui les pateix i és per això que es tracta de persones que  necessiten medicament de per vida, els anomenats hemoderivats, que es fan a partir de proteïnes extretes del plasma.

No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha d’importar aquests medicaments de l’estranger.

Una setmana protagonitzada pel Fèlix i el Dídac, donant i receptor

La campanya d’aquesta setmana la protagonizen en Fèlix Capella, donant, i en Dídac del Hoyo, receptor, que en aquest vídeo expliquen la seva història des que es van conèixer i la seva afició pel futbol compartida de manera puntual i sorprenent, amb la complicitat afegida dels germans Xbuyer dos conegudíssims youtubers que formen part d l’univers de la Kings League.