La Marató de 3Cat finançarà una projecte de recerca cardiovascular en el que participa el Banc de Sang

recerca La Marató 3CAT

L’edició de 2022 de La Marató de 3Cat dedicada a la salut cardiovascular donarà suport a un projecte de recerca en aquest àmbit que es durà a terme de manera conjunta entre el Banc de Sang i Teixits (BST), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Fundación Centro de Cirugía de Mínima Invasión Jesús Usón (CCMIJU), de Cáceres. El projecte està liderat pels investigadors Sergi Querol (BST), Ángel Raya Chamorro (IDIBELL) i Francisco Miguel Sánchez Margallo (CCMIJU) i rebrà 399.834,01 €.

Recerca BST La Marató 3CatLa recerca té per objectiu la traslació clínica de teràpies cel·lulars basades en cèl·lules mare Pluripotents Induïdes (iPSC) per a la insuficiència cardíaca. Aquestes cèl·lules mare són creades a partir de cèl·lules adultes i tenen un gran potencial terapèutic i regeneratiu. Les iPSC, que s’obtenen de cèl·lules de sang de cordó umbilical, tenen la peculiaritat que es poden arribar a transformar en qualsevol altra cèl·lula del cos. Això vol dir que poden ajudar a curar moltes malalties, és a dir, poden substituir les cèl·lules malaltes del pacient, i també es poden usar per testar nous fàrmacs i per intentar simular la malaltia al laboratori per entendre quin és el problema, i crear així teràpies cel·lulars.

Una recerca de 3 anys

Els 71 grups de recerca premiats en la darrera Marató van recollir els guardons en un acte celebrat aquest novembre  a les instal·lacions de TV3. L’equip guardonat treballarà durant els pròxims tres anys en la cerca de respostes a unes malalties que són la primera causa de mort als països desenvolupats i també d’ingrés hospitalari. Només a Catalunya, cada dia moren 45 persones, dues cada hora, a causa d’un problema cardiovascular, de cor i del sistema circulatori. Després dels anys de recerca, està previst que es faci un acte de retorn social de la recerca en el qual els equips guardonats, exposen els resultats obtinguts pels projectes finançats.

L’edició de 2022 de La Marató va recaptar un total d’11,2 milions d’euros, que permetran que aquests equips de recerca duguin a terme 37 projectes en salut cardiovascular per avançar en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties relacionades amb aquest àmbit. En 31 anys de trajectòria, La Marató ha finançat un total de 1.022 projectes de recerca i ha recaptat més de 239M€.