Noves mesures de prevenció i seguretat als espais de donació

Les recomanacions de seguretat de les autoritats sanitàries per fer front a l’expansió del coronavirus COVID-19 s’incorporen a la donació de sang.

Així, els donants d’aquests dies trobareu diverses mesures addicionals quan arribeu a les donacions als hospitals, als autobusos o a la resta de campanyes fora de centres sanitaris.

Principals mesures

Una mesura inicial és que no farem campanyes de donació en autobusos. El motiu principal és garantir les distàncies entre donants, per la qual cosa les campanyes es faran en espais més amplis com poden ser centres culturals, pavellons municipals, recintes firals, casals d’entitats, teatres, ets.

Si aneu a donar sang a un dels hospitals de referència a Catalunya o bé a una campanya fora d’hospital observareu que:

  • Només arribar us demanarem que us renteu les mans amb aigua i sabó o amb un gel esterilitzant.
  • Tindreu a la vista un nou cartell d’indicacions que us recorda la importància del rentat de mans previ a la donació, que ompliu el qüestionari en un espai determinat, que mantingueu una distància social de com a mínim un metre en tot moment o que, si teniu febre o tos, espereu 15 dies per venir a donar.
  • Us donarem una mascareta de protecció i veureu que els nostres professionals en duen també juntament amb uns guants, que es canviaran entre donació i donació.
  • Disposareu d’un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari. Només l’utilitzareu vosaltres de manera individual. Com a recomanació per agilitzar el procés, també el podeu dur emplenat des de casa (donarsang.gencat.cat/formulari)

 

 

La reserva d’hora com a mesura de prevenció

L’altra gran mesura d’aquests dies que afecta a totes les campanyes de donació és la reserva d’hora. Cal que els donants aneu al web donarsang.gencat.cat i busqueu la campanya o l’hospital on voleu donar per demanar hora. D’aquesta manera, tots vindreu amb un horari marcat i evitarem aglomeracions o cues, un fet molt important per mantenir en tot moment la distància social establerta.

Totes les mesures són un estricte compliment de la prevenció i seguretat que tota la ciutadania ha de seguir aquests dies per prevenir el contagi del COVID-19, on el rentat de mans o la distància entre persones són alguns dels punts essencials.

És important recordar que el COVID-19 no es pot transmetre per la sang, només per via respiratòria, i en aquest sentit ni la donació de sang ni la transfusió suposen cap risc per a donant ni pacient.

El risc, en tot cas, és no donar sang, doncs cada dia a Catalunya, en una situació normal, calen 1.000 donacions per atendre els malalts dels hospitals que necessiten tractaments.