El projecte GCAT cerca nous voluntaris de la mateixa família: pare, mare i fills

GCAT
  • El Projecte GCAT|Genomes per la Vida estudia la predicció i tractament de malalties com el càncer
  • Ara s’inicia el GCAT_fam, que amplia l’estudi a l’anàlisi de famílies amb un vincle biològic directe
  • Es busquen un mínim de 30 participants i de moment se n’han aconseguit a Lleida, Reus i Barcelona

El GCAT|Genomes per la Vida, des de 2014, treballa per augmentar el coneixement sobre les malalties (càncer, diabetis, cardiovasculars…), com avançar en la seva prevenció i com millorar-ne el diagnòstic i tractament. Juntament amb les donacions individuals, ara es vol incorporar grups familiars sencers formats per pare, mare i, com a mínim, un fill o filla.

GCATMotius per incorporar integrants de la mateixa família
Les malalties com el càncer, les malalties cardiovasculars o la diabetis passen de generació en generació. Tanmateix, sabem que no tots els membres d’una família la desenvolupen, i si ho fan, és de forma diferent. En part és degut a que, tot i que una mateixa família comparteix la major part dels gens, la seva expressió es pot veure modificada per factors externs (la epigenètica). La possibilitat de comparar els gens dins d’un nucli familiar compacte (integrat per pare, mare, fill o filla) permet determinar com aquests factors modifiquen l’expressió dels gens i influeixen en l’aparició de la malaltia

 

A qui es dirigeix GCAT_fam
Va dirigit a grups familiars amb parentiu biològic directe, pare, mare, fill o filla. Els participants han de complir els requisits bàsics del GCAT. Tots els membres de la família han de disposar de la seva targeta sanitària (TSI), residir a Catalunya i pensar continuar-ho fent. Els nuclis familiars s’han d’identificar en persones de 40 a 65 anys i els fills a partir dels 18 anys.

Com es pot participar
Trucant al telèfon d’atenció al donant 935573500 i demanant participar al Projecte GCAT famílies – GCAT_fam. A continuació, personal del BST programarà una cita a l’hospital que resulti més còmode al grup familiar que vol participar en el projecte.

Si fos el cas, encara que alguns dels membres convocats ja hagin participat en el Projecte GCAT, hauran d’assistir a una nova cita, atès que es necessitarà extreure una mostra de sang en condicions similars a cada membre de la família.

Actualització dades GCAT
Des de l’inici del Projecte GCAT|Genomes per la Vida, s’han obtingut un total de 17.767 mostres, comptant la prova pilot, i 3.225 en el que portem de 2017.
En els 560 dies que porta actiu el Projecte GCAT ha aconseguit una mitjana de 29 mostres al dia.

Per indrets, en el que portem d’any 2017, la quantitat més elevada de mostres recollides corresponen a les Unitats Mòbils, 801; seguit de l’Hospital de la Vall d’Hebrón, 583; Hospital de Sant Pau, 536; Hospital de Bellvitge, 338; Mútua de Terrassa, 237; Hospital Trias i Pujol de Badalona, 225; Hospital Joan XXIII de Tarragona, 172; Hospital Sant Joan de Reus, 163; Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, 150; Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, 50 i Hospital Josep Trueta de Girona, 43.

Centre coordinador
El Programa Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (PMPPC), de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), és l’impulsor del projecte GCAT|Genomes per la Vida.

genomesforlife.com

El seu objectiu és fer evolucionar la medicina des d’un model de medicina diagnòstica i curativa cap a un nou model de medicina preventiva i personalitzada.

Centres col·laboradors
El projecte GCAT va iniciar-se als hospitals Trias i Pujol de Badalona i a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Actualment, compta amb la participació de 10 centres hospitalaris de referència a Catalunya: Hospital de la Vall d’Hebron, Hospital de Sant Pau, Hospital Trias i Pujol de Badalona, Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, Mútua de Terrassa; Hospital Dr Josep Trueta de Girona, Hospital Joan XXIII de Tarragona; Hospital Sant Joan de Reus; Hospital de Tortosa-Verge de la Cinta i les Unitats Mòbils desplaçades a diferents municipis.

El Banc de Sang i Teixits (BST) és l’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l’abastiment i el bon ús de la sang i teixits a Catalunya, sent el centre de referència d’immunologia diagnòstica i desenvolupament de teràpies avançades.