La sang del cordó umbilical salva vides d’arreu del món

Cordó umbilical

Hi ha fets que ens fan sentir molt orgullosos. I un és aquest: El Banc de Sang i Teixits (BST) és referència internacional en donació de sang de cordó umbilical. La sang del cordó umbilical pot ajudar a nadons i adults a recuperar-se de malalties greus de la sang, com pot ser la leucèmia, un càncer de la sang que s’origina en les cèl:lules de la mèdul·la òssia que fabriquen sang. En aquests casos, el 98% d’aquests malalts pot trobar un donant de cordó compatible i evitar així el transplantament de medul·la òssia.

cordó_umbilicalLa donació de la sang del cordó es fa en el moment del part, just després del naixement del nadó i pocs minuts després de tallar el cordó umbilical. Es fa una simple punció al cordó quan la placenta està encara a l’úter i se n’extreu la sang per decantació. Aprofitar la sang del cordó no suposa cap risc ni per a la mare ni per al fill. És més, el fet de ser donant de cordó no implica cap canvi en la pràctica mèdica a l’hora del part: senzillament es recull la sang que d’altra forma no s’aprofitaria.

Després d’una donació, el BST rep, processa, i finalment conserva les cèl·lules obtingudes en uns congeladors especials a -196 ºC per a usar-les en trasplantaments si algun hospital d’arreu del món ho requereix. La sang del cordó, a diferència de la majoria de la resta de donacions de sang, es conserva congelada. La sang del cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl·lules sanguínies, les anomenades cèl·lules mare, i en un 70% dels casos és utilitzada per a la curació d’aquestes malalties de la sang en què el cos humà no és capaç de generar sang sana. I és que, pot haver-hi res més bonic que dir hola! a la vida regalant vida a algú altre?

Si voleu fer-vos donants de sang del cordó umbilical, és molt senzill: http://www.bancsang.net/donants/banc-cordo/.

Aquí podreu trobar els hospitals autoritzats: http://www.ont.es/informacion/Paginas/DonacionSangredeCordonUmbilical.aspx