Donants

Banc de Teixits

Banc de Teixits

Dona teixits i digues sí a la vida

A Catalunya, es fan uns 5.000 trasplantaments de teixits cada any.

Gràcies als teixits donats, hi ha persones que poden tornar a caminar, a veure-hi, a sentir... a viure!

Què és la donació de teixits?

Els teixits són estructures formades per un conjunt de cèl·lules semblants que tenen una funció concreta. Per exemple, les còrnies, les vàlvules, els ossos o la pell.

Ser donant de teixits i/o d'òrgans és el major acte altruista que pot fer una persona després de la mort. En la donació s'obtenen teixits sans per trasplantar-los a les persones que ho necessiten.

Per què fer-te donant?

Per a què serveixen els teixits donats?

Hi ha malalties que fan malbé els teixits, que deixen de funcionar. En la majoria de situacions no tenim medicaments per curar-los i el trasplantament és l'única via per poder-los reparar.

Per exemple, es necessita una donació de còrnia per persones que perden la vista a causa d'algun accident o malaltia. O cal un trasplantament d'ossos per joves que han passat un càncer o tenen malformacions en la columna vertebral. O de vàlvules cardíaques en nadons que neixen amb problemes de cor i no podrien sobreviure. En tots aquests casos i molts altres és necessari un trasplantament de teixits donats. 

Com fer-se donant?

Tothom pot ser donant, fins i tot si no mors a l'Hospital. En vida, és recomanable que expressis aquesta voluntat a la família més directa, que serà qui comunicarà als metges la teva voluntat. Si vols, pots fer-te el carnet de donant a la web de l'Organització Catalana de Trasplantaments i/o enregistrar la teva decisió al document de voluntat anticipada a l'aplicació de La Meva Salut del Servei Català de Salut. 

Per resoldre qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb el servei d'Atenció al Donant del Banc de Sang i Teixits a través del correu atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat

Com es fa l'extracció de teixits?

El Donor Center del Banc de Sang i Teixits coordina la donació de teixits a Catalunya. Si és necessari, parla amb la família del donant potencial i activa els equips de donació.

La donació de teixits es pot fer les 24 hores del dia, tots els dies de l'any. Només cal que ho notifiqueu al metge o personal d'infermeria. Ells es posaran en contacte amb el Donor Center que coordinarà l'avaluació i l'obtenció dels teixits.

Abans de posar en marxa al procés de donació, s'examina l'historial mèdic del donant potencial per tal de garantir que els seus teixits són adequats per al trasplantament.

Sempre es treballa amb el màxim respecte cap al donant i sense modificar el seu aspecte. El procés funerari continua sense alteració ni retards.

Els teixits s'envien al Banc de Teixits, es preparen i emmagatzemen per atendre els malalts que els necessiten.

Al blog moltesgracies.net podeu veure històries de persones a les quals els ha canviat la vida gràcies a la donació de teixits.

A Catalunya, l'organisme responsable de la donació d'òrgans i teixits és l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Si us voleu informar, podeu trucar al telèfon 93 339 83 03 o bé consultar la pàgina web trasplantaments.gencat.cat.