De les persones per a les persones

Som una empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat i tenim per missió garantir que totes les persones de Catalunya tinguin a l’abast la sang i els teixits necessaris per als seus tractaments, fomentant-ne el bon ús.

Al costat de les persones

En aquesta memòria recollim tota l’activitat desenvolupada al llarg del 2021, un any encara marcat per la Covid. Hem reviscut confinaments i desconfinaments que han modificat les conductes de la ciutadania.

Malgrat el sacseig del virus, hem pogut atendre en tot moment les necessitats dels pacients als hospitals i hem continuat treballant en línies de recerca que permetessin ajudar en el tractament de la Covid i frenar la seva expansió.

Tot això no hauria estat possible sense els donants, però tampoc sense el compromís dels ajuntaments, institucions, col·lectius que han cedit espais de donació. La Federació de Donants, les associacions, els voluntaris de Creu Roja, els Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, mitjans de comunicació o universitats, entre altres, han estat un suport determinant.

Donar sang és una altra pel·lícula

La pandèmia ha fet que la donació s’hagi hagut d’adaptar a un nou context. La reserva d’hora s’ha consolidat com una manera d’agafar cita per venir a donar sang i les activitats al carrer s’han reduït a l’imprescindible. És per això, que la Marató de Donants de Sang, la campanya més gran de l’any, ha girat entorn aquest lema “Donar sang és una altra pel·lícula”, ambientada en el cinema.

Tot això és possible gràcies al gran gest d’altruisme de la ciutadania.

Un gran gest d’altruisme

…per satisfer les necessitats de tots els pacients dels hospitals catalans.

Malgrat la Covid, prop de 300.000 persones han continuat fent donacions de sang, plasma, llet materna, sang de cordó, de medul·la, de teixits…

Donacions 2021

Sang 252810
Plasma* 25634
Cordó 1565
Còrnies 1508
Teixit ossi 310
Placenta 368
Sang
Plasma*
Cordó
Còrnies
Teixit ossi
Placenta

*Hem avançat cap a l’autosuficiència en plasma. Durant la pandèmia s’ha fet més evident que mai la feblesa que suposa dependre de l’entrada de medicaments procedents de plasma d’altres països per atendre els malalts d’aquí. Per això, hem organitzat més campanyes de donació per conscienciar d’aquesta necessitat. El número de persones que han donat plasma aquest 2021 ha augmentat un 20% respecte al 2020, que ha passat de 10.679 a 13.510 donants.

Llet (ml)

2764216

Subministraments 2021

Hematies 236037
Plaquetes 3637
Plasma 24364
Cordó 44
Córnies 1848
Teixit ossi 10466
Hematies
Plaquetes
Plasma
Cordó
Còrnies
Teixit ossi
Llet (ml)

1411870

Destacats

Activitat de recerca

També som un centre de referència en immunologia diagnòstica i de desenvolupament de teràpies avançades. Hem avançat en línies de recerca dels següents productes:

Presents a tot Catalunya

Som responsables de la transfusió al 80% dels hospitals catalans i disposem de sales de donació en 12 centres. Ser-hi cada dia ens permet conèixer de prop i donar resposta a les necessitats dels metges que atenen els pacients arreu.

 • 1
  Hospital de la Vall d’Hebron
 • 2
  Hospital Clínic
 • 3
  Hospital de Bellvitge
 • 4
  Hospital de Sant Pau
 • 5
  Hospital Germans Trias i Pujol
 • 6
  Fundació Althaia
 • 7
  Mútua Terrassa
 • 8
  Hospital Dr. Josep Trueta
 • 9
  Hospital Arnau de Vilanova
 • 10
  Hospital Sant Joan de Reus
 • 11
  Hospital Joan XXIII
 • 12
  Hospital Verge de la Cinta
DT Vall d’Hebron / Clínic Hospital de la Vall d’Hebron
Hospital Clínic
DT Bellvitge Hospital de Bellvitge
DT Sant Pau Hospital de Sant Pau
DT Badalona Hospital Germans Trias i Pujol
DT Catalunya Central Fundació Althaia
Mútua de Terrassa
DT Girona Hospital Dr. Josep Trueta
DT Lleida Hospital Arnau de Vilanova
DT Tarragona / Terres de l’Ebre Hospital Sant Joan de Reus
Hospital Joan XXIII
Hospital Verge de la Cinta