Hem arribat als 2000 nadons prematurs alimentats amb llet de donants

Bessons prematurs

Els bessons Unai i Eiden van néixer amb només 26 setmanes i els primers dies, van ser alimentats amb llet materna del Banc de Llet, fins que a la Cristina, la seva mare, no li va pujar la llet. Tots tres, mare i fills, van compartir angoixes i alegries amb la Mar i la seva filla, la Laia, perquè durant els 4 mesos d’ingrés, els va tocar el mateix box de neonatologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron. La Laia va ser alletada per “l’or líquid” del Banc de Llet, durant força setmanes.

Cristina amb els seus fills
Cristina amb els seus fills

En els 6 anys d’història del Banc de Llet, la llet rebuda de les mares donants ha permès alimentar ja 2000 nadons nascuts molt prematurament com la Laia, l’Unai i l’Eiden. Són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa. En molts d’aquests casos, la mare no ha pogut alletar o la llet li ha tardat a pujar.

La història de la Cristina i la Mar és la d’una amistat nascuda entre hores d’espera al box dels prematurs, de compartir l’angoixa davant dels fills tan petits i vulnerables, de moments de tot, de confiar que se’n sortiran, i de constatar com d’important és pel sistema immunològic les primeres setmanes, alimentar-los amb llet materna: l’or líquid del Banc de Llet, que n’hi diuen.

Laia, a l'Hospital de la Vall d'Hebron
Laia, a l’Hospital de la Vall d’Hebron

Ara, que els nens ja han fet els 2 anys, les dues famílies, l’una, de Sant Vicenç de Castellet i l’altra, de Piera, encara conserven l’amistat i la dedicació a uns fills que, nascuts abans de termini, requereixen més cura. Com passa a tots els grans prematurs, el seu desenvolupament és més lent que els nens de la mateixa edat, però pel fet que en realitat, van uns mesos per darrera. Trobareu la seves històries al blog Moltesgracies.net.

Mar i Jordi amb la seva filla Laia
Mar i Jordi amb la seva filla Laia

Molts dels grans prematurs són alimentats amb llet del Banc de Llet el temps que és necessari perquè els seus òrgans assoleixin la maduresa. La llet materna és el millor aliment que poden rebre en aquest període.

 

Un 10% més de donants, aquest 2016
El Banc de Llet també ha superat el rècord de donants aquest 2016 i ha arribat a les 2.500 mares donants en aquests 6 anys. Cada vegada són més les mares que us apunteu a donar i aquest any passat, s’han distribuït un 10% més de litres que el 2015: un total de 1106 litres.

 

El perfil de la donant de llet materna és d’una mare d’uns 35 anys (entre 31 i 39 anys), que comença a donar quan el seu fill té entre 2 i 3 mesos de vida i que s’extreu llet per al Banc de Llet durant el període que va del primer mes al sisè més d’alletament, de mitjana. I la quantitat mitjana de llet que dona, si tenim en compte el 2016, és de 3,5 litres, una xifra un 40% superior als 2,5 litres del 2015.

El Banc de Llet en dades l’any 2016:

  • 1106 litres distribuïts (un 10% més)
  • 487 nadons prematurs alimentats amb llet materna del Banc de Llet
  • 621 donants
  • 3,5 litres de mitjana (un 40% més)
  • L’edat mitjana de les mares donants és d’uns 35 anys
  • Les mares donants donen llet entre 1 i 6 mesos
  • Les mares donants comencen a donar entre els 2 i 3 mesos del seu fill

 

 

 

Per a més informació: