El Banc de Llet Materna celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet amb una festa online

Dia Mundial donació llet materna 2020
  • Enguany, la festa anual del Banc de Llet que se celebra el 19 de maig serà online a causa del confinament
  • La jornada marcarà l’inici d’una campanya online al Facebook i  a l’Instagram per captar donants que convida tothom a fer el ‘gest solidari’ de posar-se el tirallet
  • Una xerrada del nutricionista Julio Basulto sobre alimentació infantil i diversos Passatemps infantils Dia Mundial Donació de Llet Maternacompletaran les activitats de la jornada
  • El Banc de Llet Materna ha reprès la recollida de llet aquesta setmana, interrompuda el 16 de març a l’inici del confinament
  • Durant aquest període s’ha garantit el subministrament de llet als nadons prematurs, però ara les reserves són baixes
  • Ara, les donants han d’aplicar noves mesures d’higiene: usar mascareta i rentar els potets per fora amb alcohol

El dia 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, una jornada que el Banc de Llet Materna ha convertit en la seva festa anual. En aquesta ocasió però, les circumstàncies han fet que hagi de ser online. Així, en comptes de reunir a donants i famílies receptores a algun jardí de Barcelona, la celebració serà a través de Facebook (bancdellet) i a partir d’ara també a Instragram (@bancdellet), estrenat per a l’ocasió.

El programa d’activitats del dimarts 19 s’allargarà tot el dia;  al matí, les donants podran descarregar-se passatemps infantils per a fer a casa en família, i a la tarda podran participar a la xerrada del nutricionista i dietista Julio Basulto sobre “L’alimentació dels 0 als 3 anys” des de l’Instagram del Banc de Llet (18h).

Crida a sumar-se al ‘gest solidari’ d’una campanya online per captar donants

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la donació de Llet Materna, el Banc de Llet posarà en marxa la campanya ‘Posa’t el tirallet’ de difusió de la donació de llet materna a les xarxes per captar donants. Diversos experts en lactància i criança s’han volgut sumar a la iniciativa i han fet el “gest solidari” de ‘posar-se el tirallet’ com a símbol de la donació.

Així, durant tot el dia, les xarxes del banc de Llet s’ompliran de petits vídeos d’experts i gent anònima que han acceptat participar a la proposta. Els pediatres Carlos Gonzàlez i Luís Ruiz, l’experta en lactància, Alba Padró, l’equip de LactApp, el nutricionista Julio Basulto, o l’equip del Banc de Llet, entre d’altres, són alguns dels noms coneguts i no tan coneguts que s’hi ha sumat.

A partir de dimarts, el Banc de Sang farà una crida per a que tothom qui vulgui s’hi sumi i pengi el gest a la xarxa amb els hashtags #somlallet #cadagotacompta #ungestsolidari #bancdelletmaterna, per tal de convertir-lo en el gest símbol de la donació.

Dos mesos sense llet de les donants

Des del dia 11 de maig el Banc de Llet Materna ja torna a recollir llet a les mares donants per a poder alimentar els nadons prematurs extrems de les maternitats catalanes. La novetat és que, ara, les donants hauran d’extremar les mesures d’higiene i, per exemple, fer ús de mascareta i rentar els potets de llet amb alcohol.

En total, des de l’inici de l’estat d’alarma, han estat gairebé dos mesos sense donació de llet. El Banc va haver d’interrompre l’activitat per la impossibilitat de poder comptar amb el servei de recollida. No obstant això, durant aquest període de confinament, s’ha garantit el subministrament de llet a tots els nadons prematurs extrems de Catalunya que ho han requerit.

Actualment, les reserves són baixes, encara que hi ha llet processada per garantir l’alimentació dels prematurs durant el mes de maig. És per això que el Banc fa una crida a totes les donants que encara fan lactància perquè tornin a donar llet, i poder continuar garantint el servei els propers mesos. I a totes les mares que puguin donar llet, que ho facin. Cada gota compta; el naixement de nounats prematurs no s’ha aturat i la llet materna és més necessària que mai per a contribuir al fet que sobrevisquin.

Fer-se donant serà més fàcil

En aquest període, el procés per a fer-se donant de llet serà molt més àgil. Ja no caldrà que les donants vagin a un centre hospitalari per a fer l’analítica i l’entrevista prèvies. Podran fer-se l’extracció inicial de sang a qualsevol campanya de donació de sang del seu municipi i fer l’entrevista amb l’equip del Banc de Llet per telèfon.

Només hauran de consultar les campanyes mòbils que es fan cada dia a Catalunya al web donarsang.cat per saber quina és la més propera i trucar al telèfon 93 557 35 66 o bé escriure al correu bancdellet@bst.cat. Així, s’evitaran desplaçaments i s’agilitzarà el tràmit amb l’atenció telefònica.

Noves mesures d’higiene per a les donants

La  donació es reprèn però amb Noves Pautes d’Higiene, imposades per la pandèmia que patim. Entre les mesures més destacades hi ha la necessitat de portar mascareta durant tot el procés d’extracció i de vigilar de no tocar-la amb les mans; de rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó i amb gel desinfectant, si se’n té, abans de començar i acabar el procés; i de netejar el potet de  llet amb paper de cuina impregnat d’alcohol de 70º un cop omplert i tancat. Després, s’ha de deixar assecar l’alcohol en una superfície neta abans de posar l’etiqueta i congelar-lo.

També és necessari rentar el tirallet immediatament després de l’extracció i esterilitzar-lo abans de guardar-lo per a la propera presa.  A més, és important connectar directament el potet que subministra el Banc de Llet al tirallet i no usar potets intermediaris. I per la mateixa raó, no es pot compartir el tirallet amb cap altra mare.

Calen unes 600 donants l’any

El Banc de Llet Materna compta actualment amb unes 600 donants l’any de llet materna a les quals, fins fa dos mesos, passava a recollir la llet al seu domicili periòdicament. Ara, després de l’aturada, caldria recuperar aquest nombre de donants, amb les antigues, o amb noves mares que s’apuntin a la donació, per tal de garantir el subministraments de llet a les maternitats. Anualment, més de 600 prematurs extrems són alimentats en algun moment amb llet materna de donant a Catalunya i des de l’inici del Banc de Llet Materna, s’han superat els 3.500 nadons receptors.

Per a més informació:

https://www.bancsang.net/blog/reprenem-recollida-llet-mares-donants/

https://www.bancsang.net/blog/se-donant-llet-sera-ara-mes-facil/