A l’estiu el Banc de Sang anima tothom a donar en grup i fer #amicspersempre

Donants amigues al Clínic
  • Dilluns 17 s’activa la campanya d’estiu, que vol aconseguir 35.000 donacions de sang fins a l’1 de setembre
  • A través del web donarsang.gencat.cat els donants poden organitzar-se per donar sang amb amics, família o companys de feina
  • La il·lustradora Paula Bonet ha fet el ‘tattoo’ de l’estiu, que podrà lluir tothom qui vulgui fer #amicspersempre
  • L’objectiu és animar tothom a donar sang per garantir les reserves, que sempre baixen durant les vacances
  • Els mesos de vacances, les donacions disminueixen un 30% pel canvi d’hàbits
Campanya estiu 2017
Campanya estiu 2017

Aquest dilluns 17 de juliol s’activa la campanya d’estiu del Banc de Sang, que vol animar tota la ciutadania a donar sang en grup durant els mesos d’estiu, un moment en què les donacions baixen fins a un 30% pel canvi d’hàbits de la població.

Fins a finals d’agost, el hospitals catalans necessitaran 35.000 donacions de sang per poder atendre tots els malalts i accidentats. Per això, des del Banc de Sang es fa una crida perquè els donants animin el seu entorn a donar en grup.

Com que la sang caduca calen donacions diàries per atendre els pacients i mantenir unes reserves suficients per assegurar que en cas d’emergència hi hagi sang suficient.

Amics de sang, #amicspersempre

A partir de dilluns, totes les persones que vagin a donar sang a qualsevol dels hospitals amb banc de sang o a les unitats mòbils rebran una calcomania dissenyada especialment per la il·lustradora i Paula Bonet.

La imatge vol recordar que quan dones sang fas amics per sempre amb la idea que a l’estiu, durant les vacances, és un moment idoni per fer amics. Amics com les persones a qui es transfondrà sang i que, encara que desconeguts, seran amics per sempre.

D’aquesta manera, el Banc de Sang vol engrescar companys de feina, grups d’amics o familiars que vagin conjuntament a donar sang. Els grups que ho vulguin poden entrar al web donarsang.gencat.cat/grups, des d’on poden organitzar-se la seva pròpia campanya de donació i generar cartells per compartir la col·lecta amb el seu entorn.

Baixada de donacions

Campanya d’estiu de donar sang #amicspersempre

A l’estiu les donacions baixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any. La població fa vacances, les empreses i les universitats redueixen l’activitat i moltes persones canvien els hàbits i deixen de donar sang. Això fa que les donacions baixin, tot i que l’activitat dels hospitals es manté.

Per garantir que tots els malalts tindran la sang necessària per als seus tractaments, s’han programat un total de 75 campanyes cada setmana. També estaran obertes les sales de donacions a 17 hospitals per assolir les 35.000 donacions necessàries des de 17 de juliol fins al 31 d’agost.

A més, també hi ha previstes 500 donacions només de plaquetes, per tal de garantir que es mantenen tots els tractaments que necessiten aquest component sanguini, molt necessari pels malalts de càncer.

Barcelona, de Festa Major

A les comarques de Barcelona s’intensificaran de manera molt especial els punts de donació, sempre coincidint amb activitats amb grans concentracions de gent. En conjunt, hi ha previstes unes 300 campanyes.

Hi haurà autobusos de donació de manera freqüent a tota la costa i en festes majors com les de Granollers (Festa Major de Blancs i Blaus) i Mataró (Les Santes). També s’organitzaran Maratons de Donació a Castelldefels i Malgrat. A les grans ciutats com Barcelona, Terrassa o Badalona continuaran oberts els espais de donació habituals als principals hospitals.

En el cas de Manresa, cada dimarts hi haurà un autobús de donació a la plaça de Crist Rei. Els donants rebran una orxata com a reconeixement pel seu gest altruista

Girona, crida a donar als càmpings

A les comarques de Girona hi ha previstes més de 60 campanyes de recollida de sang fins al 31 d’agost. Els passejos i les places més concorregudes de Palamós, Blanes o Calonge acolliran campanyes de donació.

Per la seva banda, els càmpings de Sant Pere Pescador faran una crida conjunta perquè els campistes vagin a donar sang al Casal d’aquest municipi costaner el 9 d’agost.

La Vall de Núria, després de l’èxit de la primera edició, tornarà a acollir una campanya especial de donació el 13 d’agost, que estarà acompanyada de jocs de la sang per als més petits. Mentre que la Fira Medieval de Castell d’Aro acollirà per primera vegada un autobús de donació sang el 26 d’agost.

Tarragona, platges i Festes Majors

L’objectiu és acostar els autobusos de donació on van els donants. Per això les campanyes de donació es desplacen a peu de platja, com a Torredembarra o Cambrils, on els donants podran contemplar el mar mentre salven vides.

També es faran col·lectes en poblacions amb pocs habitants que els mesos d’estiu, sovint coincidint amb Festes Majors, multipliquen els habitants. És el cas de Marçà, Els Guiamets o Capçanes.

Un any més es repeteixen clàssics com el Firagost de Valls i s’organitzen noves campanyes a indrets com la urbanització La Mora de Tamarit, on s’hi va coincidint amb la Festa Major, el 31 de juliol.

Lleida, donacions d’altura
A l’estiu, a l’Hospital Arnau de Vilanova donen sang unes 15 persones al dia, mentre que es transfonen uns 40 components sanguinis de mitjana. Per facilitar l’afluència de públic, l’hospital manté l’horari habitual, i està obert de dilluns a divendres de 8.30 a 20 h i dissabtes de 10 a 14 h.

A més, s’organitzaran campanyes a municipis dels Pirineus com Oliana, La Seu d’Urgell, La Pobla de Segur, Artesa de Segre, Pont de Suert o Viella, Isona o Àger.

A través del web donarsang.gencat.cat es poden consultar els punts de donació més propers a partir del nom d’un municipi o un codi postal.

Animar la donació a través de les xarxes
Els donants que ho vulguin poden contribuir a donar a conèixer la campanya a les xarxes socials, on poden compartir les fotografies amb els seus tattoos a través de l’etiqueta #amicspersempre, a Facebook, Twitter i Instagram (@donarsang).

Les xarxes socials del Banc de Sang ja compten amb més de 40.000 seguidors que comparteixen les seves experiències com a donants i receptors de sang.