Per què es necessita sang per a deu dies?

Donació de sang

La sang és un producte biològic que caduca i, per tant, no ens serveix de res acumular-la. El procés ideal per garantir sang per a tots els malalts que ho necessiten és el degoteig constant de donacions. Cada dia a Catalunya es necessiten 1000 unitats de sang i hem d’estar preparats per a aquestes necessitats previstes, pèro també, per poder fer front a qualsevol emergència imprevista.

Tenint en compte tot això, el Banc de Sang i de Teixits (BST) ha calculat que tenir sang per a 10 dies és la situació idònia per a Catalunya per poder cobrir les necessitats habituals i les possibles eventualitats.

Però per què no tenir-ne per a uns quants dies més i estar més tranquils? El director assistencial del BST, el dr. Enric Contreras, explica perquè aquesta no és la solució: “Si tinguéssim sang per a quinze dies, acabaria caducant, i les reserves per a deu dies garanteixen poder fer front a totes les situacions imprevistes sense malbaratar cap donació”. El BST ha establert una escala per a dimensionar les reserves de sang i establir els paràmetres de campanyes i de necessitats ideals amb tots els centres hospitalaris, mantenint l’equilibri idoni. “És la sang la que ha d’esperar el pacient, i no a l’inrevés” subratlla Contreras.

Aquest estiu, el període en què disminueixen més les donacions, s’ha arribat a reserves de 6 dies, una situació que no és alarmant però no és l’òptima. “Això vol dir  que si es deixés de donar sang, tindríem sang per a 6 dies”, explica Contreras. Precisament, el BST intensifica les campanyes durant aquests mesos per poder arribar als deu dies òptims.