Un total de 15.000 donants han participat del Projecte GCAT

Projecte GCAT

Any 2016, balanç de participació Projecte GCAT/Genomes per la Vida

  • L’altruisme i l’interès científic han estat dos dels motius principals per participar en el Projecte GCAT/Genomes per la Vida, factors que han estat claus pel desenvolupament del Projecte GCAT, iniciat l’any 2014. Aquest és un signe d’implicació i voluntat per part de la societat  en la participació activa en la recerca innovadora en salut.
  • El Programa de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (PMPPC), impulsor del Projecte GCAT/Genomes per la Vida, forma part de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol del campus biomèdic de Can Ruti.
  • El PMPPC té com a objectiu principal incrementar el coneixement científic per transformar-lo en una millor salut i atenció mèdica dels pacients i la comunitat.

El Projecte GCAT és un estudi de genòmica en salut. Investiga quines són les components genètiques i les seves derivacions, les malalties i el seu tractament. Es preveu que la fase d’acapte de voluntaris finalitzi l’any 2017 i s’arribi a un total aproximat de 25.000 mostres de voluntaris.

Projecte GCAT
Projecte GCAT

A desembre de 2016,s’havien obtingut gairebé 15.000 mostres, en concret 14.469, incloent-hi la xifra aconseguida a la prova pilot de l’inici del projecte l’any 2014. Amb un total de 465 dies de recollida, es va arribar a les 28,74 mostres al dia, als 11 centres de reclutament GCAT. El dotzè centre d’acapte de mostres, la seu corporativa del Banc de Sang i Teixits, situat al 22@, ja ha finalitzat la seva tasca aconseguint excel·lents xifres.

Com a novetat, cal assenyalar que, a finals de 2016, s’han incorporat al projecte els equips mòbils GCAT que recullen mostres a municipis amb menys representació a l’estudi.

Els percentatges de participació GCAT, per sexe i origen de naixement, han estat els següents: el 59 per cent dels donants són dones i el 41 per cent homes.

Per províncies, el percentatge de dones que han participat al projecte GCAT, el 76,5 per cent són nascudes a Barcelona, 9,6 a Lleida, 8,2 a Tarragona i 5,6 a Girona. Per lloc de naixement, un 73,6 per cent de dones són nascudes a Catalunya, 17,5 a la resta de l’Estat i un 8,8 per cent nascudes a l’estranger.

En homes, el 75,6 per cent són nascuts a Barcelona, 11,2 a Lleida, 7,3 a Tarragona i 5,8 a Girona. Per lloc de naixement, un 75,8  per cent d’homes són nascuts a Catalunya, 16,7 a la resta de l’Estat i el 7,4 per cent nascuts  a l’estranger.

Balanç per centres de referència GCAT
Les mostres aconseguides per hospitals de referència, des de l’inici del programa fins a finals del 2016, van ser les següents:

  • Hospital de la Vall d’Hebron va sumar un total de 2014 donacions
  • Hospital de Sant Pau va aconseguir 2326 donacions
  • Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti Badalona, va arribar a les 1996 mostres
  • Hospital de Bellvitge, l’Hospitalet de Llobregat, 1309 donants
  • Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, 1294 donants
  • El Centre Corporatiu del Banc de Sang i Teixits, 22@, va tancar la seva campanya amb 1288 donacions, xifra que no variarà per la finalització de les campanyes en aquest centre
  • Mútua de Terrassa va tancar l’any 2016 amb un total de 1005 mostres
  • Hospital Josep Trueta de Girona amb 981 donacions
  • Hospital Joan XXIII de Tarragona, que enguany celebra el 50 aniversari  de la seva fundació,  va arribar a  les 575 donacions
  • Hospital Sant Joan de Reus va aconseguir  538 donacions GCAT
  • Els equips mòbils de Barcelona que, a mitjans de 2016, van començar a desplaçar-se a algunes poblacions de les comarques, van aconseguir una xifra en aquell moment encara minsa de 74 donacions
  • Finalment, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa va arribar a les 69 donacions. L’obertura d’aquest centre es va dur a terme el mes de desembre de 2015.

Amb les cites prèvies del 2014 al 2016, es van comptabilitzar un total de  89.045 trucades, una mitjana de 712 trucades/setmana. Més de 17.200 persones van acceptar cita, el 19,25 per cent, i 3992 van declinar-la, percentatge que representa un 4,48 per cent. En el conjunt de cites prèvies, el 25,29 per cent de persones van sol·licitar ser convocades més endavant. La resta no van ser localitzades o reben convocatòria  passats quatre mesos.

Centres coordinadors
L’Institut de Recerca Germans Trias ii Pujol (IGTP), a través del Programa Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (PMPPC), és l’impulsor del Projecte GCAT/Genomes per la Vida. Estudis de cohorts dels genomes de Catalunya.

L’IGTP és un centre de recerca públic que té com a objectiu principal incrementar el coneixement científic per transformar-lo, a continuació, en una millor salut i atenció mèdica dels pacients i la comunitat. L’Institut és un centre CERCA, membre del Bioclúster i acreditat com a centre d’excel·lència per l’Institut Carlos III. Està associat a un dels grans hospitals docents de l’àrea de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol (HUGTP)

germanstrias.org
genomesforlife.com

Centres col·laboradors
El Banc de Sang i Teixits (BST) és l’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que garanteix l’abastiment i el bon ús de la sang i teixits de Catalunya, essent el centre de referència d’immunologia diagnòstica i desenvolupament de teràpies avançades.

El BST és el responsable de coordinar les donacions de sang i teixits de Catalunya, així com les de cordó umbilical i medul·la òssia per poder tractar malalties de la sang. Al BST es reben les donacions, es tracten, emmagatzemen i distribueixen per poder atendre tots els malalts que les necessiten.

L’acapte de voluntaris del Projecte GCAT va iniciar-se als Hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona i Sant Pau de Barcelona. Actualment, està implantat a gairebé la totalitat de centres de referència en donació de sang a Catalunya i que hem destacat amb les xifres del balanç de centres (veure apartat balanç per centres de referència GCAT).

bancsang.net/donants/genomes-for-life

Descripció de l’estudi
El projecte va dirigit cap a  l’estudi de genòmica de les malalties cròniques i de les malalties comuns que afecten a un grup ampli de població, per avançar en el coneixement de la malaltia, identificar biomarcadors i contribuir a la translació de la pràctica clínica.

L’objectiu principal es determinar com la predisposició genètica d’una persona i el  genoma, en conjunció amb determinats factors ambientals i hàbits de vida modificables, pot incrementar, disminuir o mantenir inalterable el risc a desenvolupar una malaltia concreta, o bé la resposta a un tractament farmacològic específic.

A partir de la mostra de sang, es realitza la caracterització completa del genoma que, juntament amb les dades de salut i clíniques dels participants, així com dels hàbits de vida i dels seus canvis, permeten extraure conclusions sobre l’efecte dels factors genètics únics dels individus en l’estat de salut i la seva progressió.

Estudi prospectiu de la població
El GCAT, en aquesta primera fase, entrevista a la població entre 40 i 65 anys de Catalunya i realitzarà un seguiment continuat del seu estat de salut a llarg termini.

El reclutament dels voluntaris  es fa mitjançant la col·laboració  del BST a través de la seva xarxa de centres territorials i de la seu corporativa. Els participants cedeixen una  mostra de sang i comparteixen les seves dades de salut d’una manera altruista i totalment confidencial i protegida.

Es realitzarà un estudi ampli del genoma i amb un seguiment a llarg termini, mitjançant contactes periòdics i a través de l’accés confidencial a les dades de salut públiques. El GCAT analitzarà  i realitzarà correlacions entre la malaltia, la seva aparició, la trajectòria i els components genètics personals identificats.

Del laboratori al pacient
Els coneixements dels components genètics, a més de proveir valuoses aportacions sobre els mecanismes implicats en la malaltia, permetran fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties. Aquesta classificació permetrà proveir-los del tractament més adequat. Els resultats del projecte GCAT ajudaran a facilitar una praxis mèdica precisa i personalitzada.

Les dades genètiques aconseguides s’utilitzaran per confeccionar una guia de factors de predicció de determinades malalties, així com una sèrie de recomanacions de salut i medicina preventiva, diferenciades per grups de població susceptibles de desenvolupar certes malalties. Una altra aportació  de l’estudi serà garantir uns diagnòstics més acurats i, en conseqüència, perfilar més l’administració de tractaments i la valoració per realitzar proves diagnòstiques invasives.

Per a més informació
Entrevista Rafael de Cid, director científic del Projecte GCAT

– Una recerca segueix la vida de 50.000 voluntaris per prevenir malalties com el càncer