’40 de 40’, campanya per animar els joves catalans a inscriure’s com a potencials donants de medul·la òssia

  • Hi haurà una carpa tot el dia a Plaça Catalunya per aconseguir més candidats que formin part del registre mundial de donants
  • El nom de la campanya és ’40 de 40’, ja que cada dia calen al voltant de 40 nous inscrits de menys de 40 anys.
  • Les donacions de sang i de medul·la són imprescindibles en els tractaments de leucèmies i malalties de la sang
  • Per donar sang i inscriure’s a la campanya cal reservar hora a donarsang.gencat.cat/40de40
  • A Catalunya el Banc de Sang es proposa aconseguir 4.000 potencials donants de medul·la òssia en el que falta de 2020
  • Des que fa 26 anys es va crear el Registre de medul·la de l’Estat (REDMO), s’han pogut fer més de 10.000 trasplantaments
  • Dissabte se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de donar

 Aquest divendres, la Plaça Catalunya de Barcelona comptarà amb una carpa per acollir una campanya especial de donació de sang i medul·la òssia, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores.

Dissabte 19 se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia per reconèixer la importància del gest altruista que cada any milers de persones fan per ajudar altres persones que es troben en situacions de salut difícils.

És per això que la campanya de divendres te una convocatòria especial. El Banc de Sang anima totes les persones entre 18 i 40 anys a què s’apropin a la carpa a donar sang i a inscriure’s en el registre mundial de potencials donants de medul·la òssia.

’40 de 40’ és el nom de la campanya de divendres, ja que cada dia calen al voltant de 40 nous inscrits de menys de 40 anys.

Per donar sang a Plaça Catalunya i inscriure’s al registre cal reservar hora a donarsang.gencat.cat/40de40

Qui es vulgui apuntar al registre, un cop sigui a la campanya, haurà d’emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.

A banda de l’acció a Plaça Catalunya, qualsevol persona de 18 a 40 anys pot inscriure’s al registre anant a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació tot indicant el seu interès durant l’entrevista mèdica. Al web donarsang.gencat.cat hi ha tots els llocs on fer-ho i reservar hora.

Què suposa format part del registre?

Inscriure’s al registre implica ser candidat a fer una donació en cas que hi hagi un malalt compatible. A Espanya, només 1 de cada 4.000 inscrits acaben sent compatibles amb un pacient. D’aquí la necessitat de comptar amb un registre mundial el més ampli i divers possible per incrementar les possibilitats de compatibilitat entre donant i pacient.

Segons les dades de l’ONT (Organización Nacional de Trasplantes) actualment es troba un donant en els registres internacionals per prop del 90% dels pacients, en un temps mitjà de 33 dies.

Més de 10.000 persones de tot el món s’han pogut sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare de la sang gràcies als donants de medul·la òssia o sang de cordó umbilical de tot Espanya. En els últims 26 anys (1994-2020), des que la Fundació Josep Carreras va crear el Registre de Donants de Medul·la Òssia a l’Estat espanyol (REDMO), hi ha inscrites més de 350.000 persones. Al món són prop de 40 milions de persones de menys de 40 anys connectades per ajudar els malalts de leucèmia d’arreu.

Una oportunitat de vida

Els trasplantaments de medul·la permeten que malalts de leucèmia i d’altres malalties de la sang, com el limfoma i el mieloma, tinguin l’oportunitat de superar la malaltia. Al nostre país, cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. Cal destacar que la leucèmia és el càncer infantil més freqüent.

Per accedir a un trasplantament, la primera opció és buscar un familiar compatible, però només s’aconsegueix en un 30% dels casos. El 70% dels malalts necessiten accedir al registre mundial per tenir l’oportunitat del tractament.

El perfil més buscat: homes menors de 40 anys

Els darrers estudis demostren que quan més jove és el donant, més probabilitats de sobreviure tindrà el pacient. Per això, l’objectiu és trobar donants menors de 40 anys, especialment homes ja que és el perfil idoni per als trasplantaments.