Es redueix fins als 40 anys l’edat màxima per ser donant de medul·la òssia

Donació de sang de cordó umbilical

A partir l’1 de gener de 2018 l’edat per a ser donant de medul·la òssia s’ha reduit 15 anys i se situa en el topall dels 40 anys.  Ara s’acceptaven donants fins als 55 anys però a partir d’aquest any, el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) ha canviat el criteri a tot l’Estat.

En els darrers anys s’ha incrementat molt el nombre de donants i avui ja hi ha més de 320.000 donants a tot Espanya i més de 40.000 a Catalunya. És per això, que la propera fase per al REDMO és afrontar el repte de rejovenir el registre i tenir una base de dades amb persones més joves.

Els resultats clínics per als trasplantaments de medul·la òssia amb menors de 40 anys són millors

Aquesta reducció de l’edat màxima respon al fet que en un 90% dels casos, els trasplantaments de medul·la òssia no emparentats es fan amb persones menors de 40 anys, perquè els resultats clínics són millors.

Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang, a que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. Cada any 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia a Espanya.

En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.

Actualment, més de 8.500 persones d’arreu del món s’han pogut sotmetre a un trasplantament gràcies al REDMO.

Com fer-se donant de medul·la òssia?
Els homes entre 18 i 35 anys són els donants ideals de medul·la òssia. Tot i això qualsevol persona d’entre 18 i 40 anys que tingui bona salut pot inscriure’s al registre de donants.

La Fundació Josep Carreras gestiona el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). El Banc de Sang i Teixits col·labora en la promoció de la donació.

Hi ha dues opcions per a inscriure’s com a donant de medul·la òssia:

  • Anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat del web donarsang.gencat.cat. Hauràs de dir al metge que vols inscriure’t al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, t’extraurem una mostra de sang que servirà per saber la teva compatibilitat. També pots inscriure’t al registre sense fer una donació de sang, ja que només extraient-ne una petita mostra és suficient per saber la compatibilitat.
  • Accedir al web http://catalunya.medulaosea.org i emplenar el qüestionari. El Banc de Sang i Teixits contactarà amb el possible donant per coordinar una visita a un hospital on hi hagi banc de sang. Allà se li extraurà una mostra de sang que s’analitzarà.

El número de donants creix un 16’5% el 2017
El nombre de donants de medul·la òssia ha crescut un 16,5% a Catalunya el 2017, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat de 34.440 donants el 2016 a 43.249 donants aquest 2017.

Malgrat el creixement continu en nombre de donants, cal seguir treballant en la sensibilització de la donació, ja que un 20% dels pacients en recerca encara no disposen d’un donant idoni.

Durant el període de 2017, 25 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia per a pacients que necessitaven un trasplantament. A Catalunya, durant aquest darrer any, s’han fet 119 trasplantaments de donants no emparentats, és a dir, que han estat localitzats al REDMO com a compatibles sense ser família del pacient.

Donants catalans inscrits al REDMO

Per a més informació:

Creix un 48% el nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya en 3 anys

Creix un 12% el nombre de donants de medul·la òssia durant els primers sis mesos de 2016