800 estudiants de medicina i ciències de la salut donen sang

Estudiants de medicina
  • Diferents entitats que agrupen estudiants de totes les facultats catalanes han liderat la campanya “Estudiants, unim-nos per salvar vides!”
  • En un mes han superat les 800 donacions de sang en una catorzena de col·lectes de donació
  • La campanya també vol servir per promocionar la donació de medul·la òssia entre el col·lectiu
  • L’acció arriba just abans de Setmana Santa, una època en què tradicionalment baixen les donacions de sang pel canvi

Més de 800 estudiants de medicina han donat sang en la campanya conjunta “Estudiants, unim-nos per salvar vides!” que han organitzat l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS), el Consell Estatal d’Estudiants de Medicina (CEEM) i el Consell d’Estudiants de Medicina de Catalunya (CEMCAT), de la mà del Banc de Sang.

Aquesta campanya, que va començar el 13 de març a la Universitat de Girona i s’ha allargat fins al 9 d’abril a la Universitat de Lleida, ha aconseguit que 803 estudiants de medicina, infermeria i demés graus de ciències de la salut donin sang.

La iniciativa neix amb vocació de consolidar-se com una cita anual conjunta de les facultats i els estudis relacionats amb la salut i sumar així les campanyes que alguns centres ja feien de manera individual. “Esperem haver posat la llavor per tal que molts centres facin campanyes pròpies i per poder repetir l’any vinent amb més repercussió aquesta gran cita comuna”, explica un dels coordinadors, Guillem Urguijo, del CEEM. Urquijo, juntament amb Gerard Dueñas, del CEMCAT i Clàudia Cuccinelo, de l’AECS, han estat els responsables de difondre la iniciativa entre el col.lectiu.

Foment de nous donants
Campanya estudiantsUn dels avantatges de la campanya és la possibilitat d’incentivar la donació de sang entre els joves estudiants de 18 anys que ho fan per  primera vegada. “Molts ho desconeixen, no saben el què és donar sang i aquesta és una manera que en siguin conscients i que vegin que no és una cosa a témer”, explica Urquijo.

Que els joves s’incorporin a la donació de sang és un dels cavalls de batalla del Banc de Sang. “És un dels nostres grans objectius, ja que és la manera de garantir que el relleu de la donació es mantingui i els que es jubilen, passin el testimoni als joves”, explica el director mèdic del Banc de Sang i Teixits, Enric Contreras, que celebra que hi hagi campanyes així.

Guillem Urquijo remarca en aquest sentit la importància del paper dels metges: “hem de pensar que nosaltres serem un dels principals prescriptors de la necessitat de donar sang perquè som els que atenem els receptors; els pacients que en necessiten, i per tant, és bo conèixer-ho i saber què és”.

Estudiants compromesos
Aquesta iniciativa va néixer a partir d’un grup d’estudiants de diferents facultats que van voler donar suport a la donació de sang. Per això, més enllà de donar sang, els estudiants han difós les campanyes a les xarxes i han acompanyat els donants els dies que hi ha hagut col·lecta a la seva universitat.

Les col·lectes també han servit per incrementar el registre de persones inscrites com a donants de medul·la òssia. Els homes menors de 30 anys són els donants ideals, però pot apuntar-se al registre qualsevol persona menor de 40 anys.

Per formar part del registre cal dir-ho al metge durant l’entrevista prèvia a la donació de sang. Així, els estudiants que s’hi han inscrit, han emplenat un formulari i en el mateix moment de la donació de sang, se’ls ha extret una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.

Contra la baixada de les donacions, per Setmana Santa
Les donacions de sang baixen fins a un 25% durant Setmana Santa. El canvi d’hàbits i les vacances fan que la població s’acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya s’ha incentivat la donació durant les setmanes prèvies per recuperar així les donacions un cop passada Setmana Santa.

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir al voltant de 1.000 donacions cada dia.