L’exposició “El cor que mou la sang” obre les portes a l’Hospital Sant Joan de Reus

  • De l’11 d’abril a l’11 de maig, l’hospital es transforma en una gran sala d’exposició per ensenyar el recorregut que segueix la sang, des del donant fins al malalt
  •  Sense sang, els hospitals no podrien funcionar, ja que glòbuls vermells, plasma i plaquetes són imprescindibles per a molts tractaments mèdics
  • Al Banc de Sang s’hi instal·larà una gran bossa on donants i receptors podran deixar-hi missatges
  • L’any passat, a Sant Joan es van fer més de 4.000 transfusions a pacients

 

L’exposició “El cor que mou la sang” vol apropar a professionals sanitaris i ciutadania en general l’activitat que es fa al Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’exposició, que es mostra per tercera vegada, pren protagonisme a Reus, després de passar per Manresa i Tarragona.

 

Virgina Callao, directora del Banc de Sang a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, explica que “un banc de sang és com el cor d’un hospital, que bombeja la sang a tots els pacients que més ho necessiten”.

Aquesta metàfora va més enllà i dona nom a la mostra. “Volem engrescar tots els professionals sanitaris perquè formin part d’aquest cor, ja que ells poden donar sang i ajudar-nos a explicar com n’és de necessària la sang per a moltes de les operacions i tractaments que es fan a l’hospital”, continua la doctora Callao. És el que es coneix com a Hospital Solidari, una iniciativa que vol involucrar els professionals sanitaris tant en la promoció com en la donació de sang.

Un cor que mou la sang

La mostra fa un repàs per la història de l’hematologia i ensenya curiositats sobre la sang, com ara que els glòbuls vermells no són vermells, sinó incolors. Això serà possible gràcies a unes venes i artèries que conduiran al públic fins al Banc de Sang.

A l’entrada de l’hospital, s’hi ha instal·lat una gran bossa de sang que servirà de bústia per deixar els missatges de professionals sanitaris, receptors i donants de sang. Els missatges es compartiran després a les xarxes socials del Banc de Sang i de l’hospital amb l’etiqueta #elcorquemoulasang.

La façana de l’hospital s’ha cobert amb grans fotografies de donants i receptors del Baix Camp.

Històries humanes

Les persones ho són tot en el procés de donació, per això l’exposició mostra l’experiència de donants i receptors com aquests:

 

Eduard Baeta, donant de sang: “Sóc donant de tota la vida, els meus pares també ho eren, sóc donant universal i treballo de metge. No puc tenir més motius per donar sang”.

 

 

 

Fina Jansà, receptora de sang: “Vaig passar un càncer de pit i vaig necessitar dues bosses de sang. ‘Dona sang, dona vida és un eslògan molt repetit però realment és veritat. A mi em va donar la vida”.

 

 

Un element fonamental

La sang, les plaquetes i el plasma són elements fonamentals per a molts tractaments mèdics. Tot i els avenços tecnològics encara no es poden fabricar ni sintetitzar, per això l’única manera d’aconseguir-ne és amb la donació.

Durant l’any passat, el Banc de Sang a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va registrar 2.744 donacions de sang i 288 de plasma. En canvi, el mateix centre va transfondre 4.197 bosses de glòbuls vermells, 410 de plaquetes i 182 de plasma.

A les instal·lacions es pot donar sang dilluns, dimecres i dijous, de 9 a 14 i dimarts i dijous de 16 a 20 hores.

El Banc de Sang i Teixits

A Catalunya existeix un únic banc, que centralitza les donacions de tots els hospitals, així com les de les campanyes itinerants que s’organitzen per tot Catalunya.

Totes les donacions van a la seu central del Banc de Sang, a Barcelona. Allà s’analitzen, es preparen per a ser transfoses i s’emmagatzema fins que un hospital les necessita.

El Banc de Sang i Teixits és una empresa pública del Departament de Salut que té com a missió garantir l’abastament i el bon ús de la sang i els teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades.