El Banc de Sang i Teixits i l’Institut de Recerca Sant Pau signen un acord per impulsar la recerca en teràpies avançades

c
  • El Banc de Sang i Teixits i l’Institut de Recerca Sant Pau uneixen esforços en una col·laboració pionera per impulsar la producció de medicaments innovadors i teràpies avançades, incloent-hi les cèl·lules CAR-T
  • L’aliança fusiona els coneixements tècnics del Banc de Sang i Teixits amb l’expertesa en recerca de l’Institut Sant Pau, i consolida les dues institucions com a referents en la producció de teràpies avançades
  • Aquestes dues institucions ja tenien un acord previ per la posada en marxa de la Sala Blanca de Sant Pau, certificada per la fabricació de medicaments en teràpies avançades
  • El Banc de Sang aporta l’expertesa professional que li atorguen unes instal·lacions de primer nivell dedicades fa anys a la producció de teràpies avançades a les 10 sales blanques de la seva seu central i un model en xarxa de distribució d’aquests medicaments
  • L’Institut de Recerca Sant Pau ha desenvolupat fins ara dos medicaments CAR-T acadèmics: HSP-CAR30 i HSP-CAR19l Banco de Sangre y Tejidos (BST)M

El Banc de Sang i Teixits (BST) i l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) han signat un acord de col·laboració destinat a impulsar el desenvolupament i la producció de medicaments innovadors.

L’acord, que representa una aliança pionera entre dues institucions capdavanteres en el camp de la salut, estableix les bases per a la creació d’un node conjunt que comptarà amb instal·lacions preparades per a la producció de teràpies avançades, incloent-hi les cèl·lules CAR-T.

En el marc d’aquest conveni, l’IR Sant Pau es compromet a fer partícip al Banc de Sang i Teixits de les produccions dels seus CAR-T en assaigs clínics, consolidant-los com a instal·lació alternativa d’aquestes teràpies avançades.

La firma d’aquest acord representa un pas fonamental cap a la consecució d’objectius comuns en la recerca i el desenvolupament de teràpies avantguardistes. Amb aquesta col·laboració, es fusionen els coneixements tècnics del BST amb l’expertesa en investigació de l’Institut Sant Pau, tot potenciant la capacitat d’innovació en el camp de les teràpies avançades.

El BST, l’expertesa en instal·lacions i capacitació professional

Una de les funcions principals del Banc de Sang i Teixits és el de posar al servei dels equips d’investigació d’arreu, l’expertesa professional i la capacitat de fabricació de medicaments de teràpia avançada, amb el coneixement que li atorguen unes instal·lacions úniques al país, amb 10 sales blanques i una trajectòria líder en avenços tecnològics dedicats a donar servei aquest tipus de teràpies des de fa anys.

La seu central del BST disposa del laboratori, els aparells i la tecnologia necessàries, especialment els tancs de criopreservació, per poder mantenir aquests medicaments de teràpia avançada, i sobretot, dels experts capacitats per manipular aquests productes. Un model en xarxa d’expertesa que ha estat pioner en implantar les teràpies innovadores contra el càncer a tota la xarxa pública d’hospitals.

La directora general del Banc de Sang i Teixits, Anna Millan Álvarez, subratlla que l’acord signat és la consolidació d’una relació de col·laboració entre ambdues institucions de fa molts danys, i gràcies a la qual hem aconseguit fites en el camp de la recerca que ajuden a situar l’ecosistema català d’innovació en salut i teràpies avançades al capdavant”.

Ha afegit que, “aliances com les que mantenim amb l’Institut de Recerca Sant Pau, ens ajuden com a país a continuar actuant de motor de les teràpies avançades més enllà de l’àmbit català i a treballar per aportar noves solucions amb la medicina feta a partir de teràpia cel·lular, que aporta esperança a molts pacients pels quals fins ara no hi havia tractaments eficaços, com són certs tipus de càncers”.

El director de l’IR Sant Pau, Jordi Surrallés, ha destacat la importància d’aquesta aliança. “Aquest acord representa una oportunitat única per avançar en el camp de la medicina personalitzada i les teràpies avançades. Estem convençuts que, junts, aconseguirem fites importants per impulsar la recerca i millorar la salut i el benestar dels pacients”.

Una nova etapa de col·laboració

El BST i l’IR Sant Pau ja van signar un conveni previ per la posada en marxa la Sala Blanca de Sant Pau. L’acord va servir de marc per dissenyar els procediments i acreditar-la per a la fabricació de medicaments en teràpies avançades.

La Sala Blanca de l’IR Sant Pau compta amb la certificació de compliment de Normes de Correcta Fabricació de Medicaments de Teràpia Avançada, emesa per part de l’Agencia Española de Medicamentos i Productos Sanitarios (AEMPS), obtinguda inicialment l’any 2020 i renovada el 2022, duplicant la seva capacitat de producció.

“Ara comencem una nova etapa de col·laboració amb el BST per posicionar-nos ambdues institucions per la futura producció de medicaments avançats ampliant horitzons més enllà de la recerca, de cara a poder arribar a tots els pacients que ho necessitin”, afegeix el Dr. Surrallés.

El BST, validador dels medicaments de teràpia avançada 

L’IR Sant Pau ha desenvolupat fins ara dos medicaments CAR-T acadèmics: HSP-CAR30 i HSP-CAR19M. El 2020 es va iniciar el primer assaig amb un medicament d’immunoteràpia CAR-T, pioner a Europa, per al tractament del limfoma de Hodgkin clàssic i limfoma no-Hodgkin T CD30+ en recidiva o refractari, en col·laboració amb la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras. Aquest medicament es troba actualment en fase II de recerca i constitueix el primer medicament d’immunoteràpia CAR-T30 (acadèmic), totalment produït a Sant Pau, cosa que ha atret pacients de diversos països, com Itàlia, Àustria, Polònia, Rússia, entre altres.

D’altra banda, el Banc de Sang ha participat en la certificació del segon medicament HSP-CAR19M per a pacients greus amb limfoma no Hodgkinià que no han respost a d’altres tractaments. Aquests tipus de medicament de teràpies avançades requreixen que el BST certifici que és vàlid davant l’Agència Espanyola del Medicament.

Aquest nou medicament es basa en immunoteràpia i és únic perquè utilitza els limfòcits T del pacient, que són molts específics perquè tenen memòria, i els modifica genèticament. La resposta d’aquests glòbuls blancs és molt eficaç perquè fan que l’organisme recordi la cèl·lula tumoral invasora i allargui la resposta immune quan torni a aparèixer. Per això se’ls coneix com Limfòcits T de memòria.

El Banc de Sang és qui s’encarrega de fer la leucoafèresis, és a dir, d’extreure els limfòcits T al pacient i els envia a l’equip d’investigació de sant Pau. Allà repliquen i tracten genèticament les cèl·lules, i al cap de pocs dies, ja poden ser administrades com a medicament al pacient.

En l’elaboració d’aquest nou medicament hi ha col·laborat la Fundació “la Caixa”, l’Instituto de Salud Carlos III i l’Institut Josep Carreras, a més de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, que és qui també aporta pacients.

Per a més informació:

El Banc de Sang certifica un nou medicament fet amb Sant Pau amb immunoteràpia CAR-T per a pacients greus amb limfoma