El Banc de Sang certifica un nou medicament fet amb Sant Pau amb immunoteràpia CAR-T per a pacients greus amb limfoma

criopreservació medicaments teràpies avançades
  • Es tracta d’un medicament de teràpia avançada únic perquè reforça la resposta immunològica del pacient modificant els linfòcits T
  • Aquest març s’han començat a tractar els primers pacients en el marc d’un assaig clínic liderat per l’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
  • El Banc de sang s’ocupa d’extreure inicialment al pacient els linfòcits que han de ser modificats genèticament i certifica la validesa del medicament
  • El model implantat pel Banc de Sang ha permès impulsar l’aplicació de noves teràpies avançades contra el càncer amb medicaments com els CAR-T

Els pacients amb certs tipus de limfoma no Hodgkinià que no han respost a d’altres tractaments podran optar a un nou tractament amb un medicament de teràpia avançada que reforça el seu sistema immunològic contra les cèl·lules cancerígenes.

El limfoma és el càncer de sang més freqüent a l’Estat. Es tracta majoritàriament amb quimioteràpia i, sovint, amb un trasplantament de medul·la òssia. La majoria de pacients aconsegueixen eliminar la malaltia, però n’hi ha que recauen i és en aquests casos, tenen moltes menys opcions terapèutiques. L’assaig clínic liderat per l’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau amb cèl·lules CAR-T 19, pot ser una opció curativa per a aquests pacients. La nova teràpia podria servir per al 80% dels tipus de limfomes que hi ha.

tancs de criopreservacióEl nou medicament es basa en immunoteràpia i és únic perquè utilitza els limfòcits T del pacient, que són molts específics perquè tenen memòria, i els modifica genèticament. La resposta d’aquests glòbuls blancs és molt eficaç perquè fan que l’organisme recordi la cèl·lula tumoral invasora i allargui la resposta immune quan torni a aparèixer. Per això se’ls coneix com Limfòcits T de memòria.

El Banc de Sang és qui s’encarrega de fer la leucoafèresis, és a dir, d’extreure els limfòcits T al pacient i els envia a l’equip d’investigació de sant Pau. Allà repliquen i tracten genèticament les cèl·lules, i al cap de pocs dies, ja poden ser administrades com a medicament al pacient.

El director tècnic del laboratori de teràpies avançades certifica si el medicament és vàlid davant l’Agència Espanyola del Medicament

Abans, però, el director tècnic del laboratori de teràpies avançades del Banc de Sang, és la persona acreditada responsable de certificar que el medicament sigui segur i tingui totes les garanties i la documentació pertinent que requereixen els estrictes requisits imposats per l’Agència Espanyola del Medicament. Un cop validat, el medicament ja pot ser administrat al pacient, que en aquest cas, és d’una sola aplicació.

Quan hi ha excedent del medicament, el Banc de Sang és l’encarregat de criopreservar-lo als seus tancs homologats on guarda també d’altres medicaments CAR-T que beneficien a pacients de tot l’Estat, per tal que, en cas de recaiguda, sigui possible tornar a subministrar-lo.

Actualment, l’assaig clínic es troba en la fase I i té previst tractar 10 pacients. L’objectiu és incloure 30 pacients més en la fase II, en els propers dos anys.

En l’elaboració d’aquest nou medicament hi ha col·laborat la Fundació “la Caixa”, l’Instituto de Salud Carlos III i l’Institut Josep Carreras, a més de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, que és qui també aporta pacients.

El model d’excel·lència del Banc de Sang permet impulsar l’aplicació de teràpies avançades

Catalunya és la comunitat on s’ha tractat a més pacients oncològics amb necessitats de medicaments fabricats amb teràpies cel·lulars que requereixen aparells específics per a la seva crioconservació i personal altament capacitat per manipular-los. Això es deu en part al model implantat el 2016 pel Banc de Sang i Teixits que ha resultat ser amb el temps un model d’excel·lència per la seva eficàcia.

El model català és molt poc freqüent al món i permet tenir centralitzats aparells molt costosos en un sol lloc, personal capacitat per manipular-los, i donar servei, cobertura i acreditació a tota la xarxa hospitalària, ja que el propi BST té seu a tots aquests centres. Una expertesa reconeguda per tots els agents del sector i que facilita molt qualsevol procés que requereix validació de la indústria farmacèutica i dels òrgans reguladors. 

És un model especialment eficaç davant la creixent implantació de les teràpies cel·lulars més innovadores contra el càncer com són els tractaments d’immunoteràpia amb cèl·lules CAR-T i d’altres tractaments en les anomenades teràpies avançades. Són tractaments amb cèl·lules humanes, que han de passar moltes validacions i controls, que sovint es fabriquen a països allunyats i requereixen ser congelats i un seguiment exhaustiu de tot el seu recorregut.

Més informació:

El BST de la Vall d’Hebron col·labora en un estudi pioner en l’ús de la teràpia CART-T per al lupus

El Banc de Sang lidera un model pioner en implantar les teràpies innovadores contra el càncer a tota la xarxa pública d’hospitals